7.8 C
Amsterdam
vrijdag, 19 april, 24

Baby 1 maand oud

De eerste weken samen met je baby zitten erop. Je leert elkaar steeds beter kennen maar merkt ook (weer) hoe zwaar het ouderschap is. Slapeloze nachten worden afgewisseld met vieze luiers en het geven van de fles of borstvoeding. Maar het is het allemaal waard! Wat zijn dit magische momenten.

In deze blog nemen we je mee naar de ontwikkeling van je 1 maand oude baby, zijn/haar gezondheid en dingen die je kan doen met je baby. Daarnaast is het natuurlijk ook leuk om te weten; ‘wat kan een baby van 1 maand oud?’

Bekijk alle producten voor baby’s van 1 maand oud!

De groei van je baby van 1 maand gaat bijzonder hard. Sommige aspecten kunnen veranderen van de ene naar de andere week. In deze specifieke blogs leggen wij uit hoe jouw baby zich in de eerste weken ontwikkelt:

 • Baby 1 week oud
 • Baby 2 weken oud
 • Baby 3 weken oud
 • Baby 4 weken oud

Ontwikkeling baby 1 maand oud

Het leven van je baby is tot heden relatief simpel. Hetgeen dat hoofdzakelijk belangrijk voor hem of haar is, is om de paar uur eten krijgen, veilig en regelmatig slapen, een schone luier hebben en veel liefde krijgen. Dat is het.

Voor jou als ouder voelt het echter allemaal een stuk gecompliceerder. Concentreer je dus op de essentiële zaken in het leven nu, de basisbehoeften van je baby. Dit alleen zal al je energie en tijd kosten, langzaamaan zal je alles steeds beter onder de knie krijgen. Houd dus de moed erin!

Gewichtsverlies van je baby na de bevalling

Bij de geboorte kan je kind 7 pond gewogen hebben, schrik echter niet als je ziet dat je baby ineens wat magerder wordt. Dit is normaal (5 tot 10% daling). Dit gebeurt vaak vlak na de geboorte, zo’n 5 dagen na de bevalling. De reden hiervoor is het vochtverlies dat is opgeslagen voor de bevalling.

Slapen

Je baby slaapt. Heel veel, echter niet aan één stuk door. Verwacht dat je baby ongeveer 14 tot 17 uur per dag of langer slaapt, en hiertussen vaak wakker wordt om te eten. Het aantal uren kan zelfs oplopen tot 19 of 20. De benedengrens wordt ongeveer gezien op 14 uur. De “gemiddelde” newborn slaapt ongeveer 16,5 uur.

Baby’s die borstvoeding krijgen, moeten meestal om de twee tot drie uur eten, en baby’s die flesvoeding krijgen (of degenen die een combinatie van moedermelk en flesvoeding nemen) eten meestal elke drie tot vier uur en worden hiervoor dus gewekt.

Hoeveel melk heeft een baby van 1 maand oud nodig?

Baby’s eten de eerste weken veel, minstens acht tot twaalf keer (of meer) in een periode van een dag. Dit zorgt voor de zeer snelle groei die je baby in de eerste weken en maanden zal ondergaan. Knipper een paar keer met je ogen, en voordat je het weet is je baby weer verder gegroeid.

Omdat je borsten en baby niet met een ingebouwde meter worden geleverd bij geboorte, kan het moeilijk zijn om te weten of en wanneer je baby genoeg heeft gegeten. Maar er zijn een paar aanwijzingen: hoe gelukkig je baby is en de hoeveelheid luiers je baby vies maakt op een dag. Wanneer je baby gelukkig lijkt, is het vaak content met de hoeveelheid melk die het krijgt. Daarnaast zou je baby ongeveer 12 luiers op een dag moeten krijgen.

Uiteraard kan je er ook voor kiezen om gebruik te maken van flesvoeding, of een combinatie van beiden. Ook dan gelden dezelfde regels voor de hoeveelheid. Houd rekening met één keer in de 2 uur voeden bij borstvoeding en één keer in de 3 a 4 uur bij flesvoeding.

Gezondheid van je baby 1 maand oud – huilen

Er valt geen twijfel over te bestaan dat pasgeboren baby’s veel huilen. Dit is hun manier van communiceren. Of je nou een hele rustige baby hebt, of een baby die wat kieskeurig is, je zult de eerste maand moeten wennen aan het vele (kleine) gejammer. Huilen is vaak zelfs een teken dat een baby gezond is. Wanneer je baby namelijk niet huilt, en zeker wanneer je weet dat hij iets benodigd is, raadpleeg dan een dokter.

Maar wat nou als de baby de gehele tijd lijkt te huilen? Sommige baby’s huilen gewoon meer dan anderen. Studies tonen aan dat 80 tot 90 procent van de baby’s dagelijkse huilsessies heeft van 15 minuten tot een uur die niet gemakkelijk te verklaren zijn. Blijft het echter doorgaan? Loop dan de standaard zaken af om te kijken of dit het oplost. Zorg ervoor dat ze geen honger heet, doe een luierwissel als deze vies is en controleer of ze comfortabel is. Denk hierbij aan dat er niet bijvoorbeeld een draad om haar teen gewikkeld zit. Wieg de baby zachtjes, loop samen een stukje of zing zachtjes.

Soms duurt het erg lang en kost het verschillende pogingen om je baby te kalmeren. Merk je dat je jouw geduld verliest of erg moe word? Zet de baby dan in een rustige of veilige omgeving voor een paar minuten. Bijvoorbeeld haar wiegje. Misschien valt ze zelfs wel in slaap.

Dingen die je kan doen met je baby van 1 maand oud

Je denkt waarschijnlijk dat je met een baby van 1 maand oud niets kan doen, maar dat zal je verbazen. Uiteraard kan je nog niet met ze spelen zoals je kan wanneer ze twee jaar oud zijn, maar er zijn genoeg dingen waarmee jij de band met jouw kleine wonder kan versterken! Hier een aantal voorbeelden:

 • Doe lekker gek! Baby’s worden gefascineerd door menselijke gezichten. Door het zien van gezichten en het concentreren hierop kunnen ze een band opbouwen met de mensen die voor hem/haar zorgen. Dus trek een lekkere gekke bek (de tong uitsteken blijft uiteraard de favoriet). Het leukste deel; het kan zelfs voorkomen dat ze je proberen te kopiëren.
 • Praten. Houd je baby dicht bij je gezicht, ondersteun dat wiebelige hoofd en het nekje, en vertel haar een verhaal, stel vragen of zing. Het aangaan van een ‘gesprek’ versterkt het vertrouwen van je baby, omdat het aangeeft dat je in haar geïnteresseerd bent. Grote kans ook dat ze op je zal reageren. Door haar geluiden na te bootsen, wordt ze aangemoedigd om des te meer te kroelen en geluidjes te maken.
 • Wandelen. Zet je baby in een draagzak of in de kinderwagen en ga lekker samen naar buiten. Beschrijf de kleine wat je ziet; mensen, auto’s, honden, katten, huizen. De frisse lucht en beweging zal jullie beiden goed doen!

Wat zijn andere zaken waar jij van kan genieten met je baby? Laat het ons weten in de comments!

Wat kan een baby van 1 maand oud?

De meeste baby’s kunnen:

 • Het hoofd kort optillen tijdens de tijd op de buik. Altijd onder toezicht.
 • Focussen op een gezicht
 • De handen naar het gezicht brengen
 • Ze zullen het zuigen beter onder de knie hebben gekregen

De helft van de baby’s kunnen:

 • Reageren op harde geluiden

Sommige baby’s kunnen:

 • Het hoofd 45 graden optillen als het op de buik ligt
 • Andere geluidjes maken dan huilen
 • Glimlachen als reactie op een glimlach

Meer tips over zwangerschap en opvoeding

Wil jij graag meer tips over de zwangerschap of wanneer jouw kleine wonder geboren is? Lees dan nu deze onderstaande tips:

Op zoek naar handige producten voor jouw baby?

Ben jij op zoek naar handige producten voor als jouw kleine wondertje geboren is? Wij schrijven wekelijks handige reviews over producten die wij zelf en andere mama’s uit onze community hebben getest. 

Benieuwd? Bekijk dan nu onderstaande reviews en blogs over verschillende producten die handig kunnen zijn voor jouw kleine kindje:

Willemijn
Willemijnhttps://www.kleinewonder.nl/
Hi! Mijn naam is Willemijn, 38 jaar oud en oprichter van Kleine Wonder. Zelf heb ik 3 kinderen, Pim (9 jaar), Lisa (5 jaar) en Emma (2 jaar). Op deze blog deel ik je mijn ervaringen met producten en situaties die voor vele ouders herkenbaar zullen zijn. Vragen? Stel ze gerust!

Related Articles

Het juiste bedje voor elke leeftijd: wanneer stap je over?

Het kiezen van het juiste bedje voor je kind is een belangrijke beslissing. Elk kind groeit en ontwikkelt zich anders, en dus is de...

Vervelen je kinderen zich altijd tijdens een roadtrip? Met deze 4 tips los je dit probleem op!

Een roadtrip kan een fantastische manier zijn om als gezin tijd door te brengen, nieuwe plaatsen te ontdekken en herinneringen te creëren. Maar we...

De kracht van een knuffel: hoe het de band met mijn zus versterkt

IntroductionKnuffelen is een eenvoudige daad van fysiek contact die een diepgaand effect kan hebben op onze emoties en gezondheid. In dit artikel zullen...
- Advertisement -

Latest Articles

Het juiste bedje voor elke leeftijd: wanneer stap je over?

Het kiezen van het juiste bedje voor je kind is een belangrijke beslissing. Elk kind groeit en ontwikkelt zich anders, en dus is de...

Vervelen je kinderen zich altijd tijdens een roadtrip? Met deze 4 tips los je dit probleem op!

Een roadtrip kan een fantastische manier zijn om als gezin tijd door te brengen, nieuwe plaatsen te ontdekken en herinneringen te creëren. Maar we...

De kracht van een knuffel: hoe het de band met mijn zus versterkt

IntroductionKnuffelen is een eenvoudige daad van fysiek contact die een diepgaand effect kan hebben op onze emoties en gezondheid. In dit artikel zullen...

De ultieme gids voor het vinden van de juiste kindermaat

InleidingHet vinden van de juiste maat voor kinderkleding is van groot belang. Het zorgt niet alleen voor comfort en veiligheid, maar kan ook...

De voordelen van het dragen van een romper voor oudere kinderen

IntroductionRompers are one-piece garments that are a popular choice for babies and toddlers, but did you know that they are also a great...