Als je ziet dat je baby moe wordt, breng je hem of haar lekker naar bed. Iedereen heeft daar zijn eigen ritueel voor. Fijn om zo slapend hummeltje te zien. Wat te doen als baby huilt hysterisch bij naar bed gaan? Dat is toch iets waar menig ouder zenuwachtig van wordt. Troosten of niet? Laten liggen of eruit halen?
Vragen die je dan misschien wel hebt. Er zijn kinderen die altijd huilen als ze naar bed gaan. Hierbij wat tips als je baby huilt hysterisch bij naar bed gaan
Waarom is een baby hysterisch aan het huilen bij het naar bed gaan?
Baby’s hebben veel slaap nodig. Het grootste gedeelte van hun eerste jaar brengen ze slapend door. Waar de ene baby zo inslaapt, heeft de andere baby meer moeite om in slaap te vallen. Met name alerte en sensitieve baby’s kunnen moeite hebben bij het in slaap vallen. Dit kan zich uiten in boos en hysterisch huilen.
[content-egg-block template=offers_list]
Bovenstaand enkele knuffels waar je kind heerlijk mee kan knuffelen voor het slapengaan.
Een antwoord op de vraag: ‘Baby huilt hysterisch bij naar bed gaan, wat kan ik doen?’ kan zijn:
- Check of je kind in een ‘sprongetje’ zit. Veel baby’s van 4 en 5 maanden kunnen van dit ontwikkel sprongetje last hebben
- Je kindje kan het nodig hebben om eerst te huilen. Gek genoeg kan huilen juist troosten. Door te huilen maakt ieder mens een lichaamseigen stofje aan wat weer troostend werkt. Even huilen hoeft dus niet erg te zijn.
- Probeer eens of een andere houding voor je baby fijner is. Huilt je baby bijvoorbeeld tot je hem in de zijligging legt? Er zijn speciale zijkussens te koop. Deze zorgen dat je kindje niet terugrolt. Ook het voorkomen van een afgeplat hoofdje kan hiervoor een hulpmiddel zijn
Kijk eens naar je slaapritme. Is er een vast slaapritme? Zo niet, kan het zijn dat je kindje dit nodig heeft? Het kan oververmoeid bij je kindje helpen voorkomen
Sommige baby’s voelen zich fijner als ze in een slaapzak of inbakerdoek leggen. Dit geeft ze een stukje geborgenheid.
Een vast bed ritueel kan helpen
Kinderen houden van voorspelbaarheid. Dat kun je zelfs bij het naar bed gaan toepassen. Graag zelfs, zal menig baby vast denken. Zorg allereerst zoveel mogelijk voor vaste bedtijden. Zo is er een duidelijke scheiding tussen slaap, voeding en ‘wakker’ tijd.
Wat ook kan helpen is om je kindje lekker in de slaapzak in bed te liggen en een liedje te zingen. Aai je baby ondertussen zachtjes op het hoofdje of de handjes. Geluiden en licht helpen niet mee om in slaap te komen. Het helpt mee als het donker is in de slaapkamer van je baby. Een zacht en rustgevend muziekje kan ook zorgen dat je kindje wat rustiger wordt.
Gaat je kindje toch hysterisch huilen? Deze tip hoorde ik eens op het consultatiebureau:
5 minuten huilen is absoluut niet erg. Dit kunnen sommige kinderen nodig hebben om de dag te verwerken. Als het 10 minuten is, hoeft dit ook niet erg te zijn. Probeer eens te timen hoe lang het iedere keer is. Wordt dit per dag minder met een vast ritueel?
Baby’s kunnen geen liefde genoeg krijgen. En iedere ouder lost dit anders op. Het is goed om te weten dat je niet de enige bent die hiermee te maken hebt. Bespreek je vragen en zorgen gerust met de huisarts of op het consultatiebureau. Zij kunnen je adviezen geven of je gerust stellen.
Als je baby hysterisch huilt en ouder wordt, kijk dan of je kindje zich niet kan bezeren. Safety first. En weet dat dit ook overgaat. Er komen weer tijden dat je kindje lekker en tevreden zal gaan slapen.
Meer tips over zwangerschap en opvoeding
Wil jij graag meer tips over de zwangerschap of wanneer jouw kleine wonder geboren is? Lees dan nu deze onderstaande tips:
- Een baby wel of niet wakker maken voor avondvoeding?
- Wanneer slaapt een baby door?
- Wanneer stoppen met flesvoeding?
- Wanneer kan een baby lachen?
- Wanneer over naar 1 slaapje?
- Wanneer kan een baby zitten?
- Baby schudt met hoofd tijdens drinken
- Wanneer verkleiner uit max-cosi?
- Merk uit neusje bij baby
- Zwanger, wanneer ben ik uitgerekend?
- Baby wil overdag niet slapen
- Welke kleding- en schoenmaat heeft mijn kind nodig?
- Sprongetjes: de sprongen van je baby in zijn/haar eerste jaar
- Wat is de TOG waarde en waar let ik op?
- 12 zwangerschap symptomen die je kan ervaren tijdens je zwangerschap
- Hoe ziet een indroogstreep eruit?
- Baby 1 maand oud
- Baby 2 maanden oud
- Baby 3 maanden oud
- Baby 4 maanden oud
- Baby 5 maanden oud
- Baby 6 maanden oud
Op zoek naar handige producten voor jouw baby?
Ben jij op zoek naar handige producten voor als jouw kleine wondertje geboren is? Wij schrijven wekelijks handige reviews over producten die wij zelf en andere mama’s uit onze community hebben getest.
Benieuwd? Bekijk dan nu onderstaande reviews en blogs over verschillende producten die handig kunnen zijn voor jouw kleine kindje:
- Joolz Day 3 review en ervaringen
- Hamilton X1 One Prime Buggy ervaringen en review
- Mountain Buggy Urban Jungle ervaringen en review
- Easywalker Buggy XS Black ervaringen en reviews
- Babydraagzak Manduca XT – review en beste prijs
- Safety 1st kinderstoel
- Maxi Cosi Rodifix Airprotect review
- Review over de Luvion Easy Babyphone: De babyfoon met camera
- Fisher Price Kasse – De leukste winkelkassa om mee te spelen
- Luvion Essential – Een award winnende babyfoon met camera
- Lego Duplo treinset
- Chicco Next2Me in verschillende varianten
- NUK drinkfles
- Crocodile Creek drinkfles
- Bekijk onze webshop met ruim 78.000 producten
- Beste zitverhoger auto? Bekijk onze top 5
- UPPAbaby Vista V2 review en aanbieding
- Zwitsal billendoekjes aanbieding
- Doona autostoel kopen