Konden baby’s maar praten. Iedere ouder heeft wel eens een moment dat je dat denkt. Een voorbeeld daarvan is als het drinken van je baby niet soepel verloopt. Een voorbeeld is een baby die met zijn hoofd schudt tijdens het drinken.

Baby schudt met hoofd tijdens drinken, wat wil hij duidelijk maken? Vaak als een baby schudt met hoofd tijdens drinken, heeft hij last van iets. Zo vertellen lactatiekundigen. Wat kun je doen als je baby schudt tijdens de voeding? En wanneer is het verstandig om een lactatiekundige erbij te roepen?

Oorzaken baby schudt met hoofd tijdens drinken

In het geval van hoofd schudden tijdens het drinken, komt dit zowel bij borst – als flesvoeding voor. Het lijkt dus niet uit te maken wat voor soort voeding je geeft. Wel kan het een teken zijn dat je baby last van iets heeft.

Een oorzaak kan zijn dat je baby last heeft van spruw. Spruw kun je herkennen aan witte plekjes in het mondje van je baby. Een gist in het slijmvlies rond de mond zorgt hiervoor. Ongeveer 4 % van alle baby’s jonger als 6 weken krijgt spruw.

Naast de witte plekken kan een baby ook een klokkend geluid maken met drinken. Het hoofd schudden tijdens het drinken kan bij spruw een teken zijn dat het drinken pijn doet.

Mocht je witte plekjes in de mond of een witte tong zien, neem dan contact op met je huisarts.

Een andere oorzaak voor het hoofd schudden tijdens het drinken, kan de fles zijn. Niet iedere fles en speen is voor elke baby fijn. En er zijn nogal wat flesmerken op de markt. Het kan goed dat als je van fles en speen wisselt, het hoofd schudden ook stopt. Zeker als een baby veel lucht binnenkrijgt bij het drinken, is dit niet prettig.

Naast veel lucht en darmkrampjes heeft je baby ook meer behoefte aan boeren laten. Probeer na een voeding extra tijd te geven voor het laten van een boer. Masseer zachtjes de rug van je baby. Dit kan een hoop verlichting bij je baby geven.

De volgende merken worden door ouders positief beoordeeld. We hebben er een top 3 van gemaakt:

  • Dokter Brown
  • AVENT
  • Difrax
  • Hoofd schudden tijdens drinken door te hete melk

Borstvoeding is altijd op temperatuur. Bij flesvoeding warm je dit op. Controleer altijd of de melk niet te heet is. Het hoofd schudden kan een reden zijn dat de melk te heet is. Ook de bereiding van de melk kan een reden zijn dat je baby zijn hoofd schudt.

Andere voeding proberen

Bespreek op het consultatieprobleem eens het hoofdschudden van je baby. De arts kan daar gerichte vragen stellen. Soms kan er een andere oorzaak zijn. Bijvoorbeeld een koemelkallergie of een verborgen reflux.

De arts kan dan voorstellen om andere voeding te proberen. Er is een variant waar je Johannes broodpitmeel toevoegt aan de melk. De melk wordt dikker. Je baby kan dan minder gulzig drinken. Het gevolg is dat je kindje minder lucht binnen krijgt. Ook het terugstromen van de melk gaat lastiger door de dikte van de voeding.

Soms vermoeden artsen een koemelkallergie. Dan zal je arts andere flesvoeding voorschrijven. Het is fijn als je vertelt hoe het gedrag van je baby verder is.

Is deze erg huilerig overdag? En hoe gaat het met het slapen? Heeft je baby last van darmkrampjes of uitslag zoals eczeem? Dit is allemaal belangrijke informatie voor de arts. Ga liever niet zelf andere voeding uitproberen. De arts kan je helpen om de oorzaak boven tafel te krijgen.

Meer tips over zwangerschap en opvoeding

Wil jij graag meer tips over de zwangerschap of wanneer jouw kleine wonder geboren is? Lees dan nu deze onderstaande tips:

Op zoek naar handige producten voor jouw baby?

Ben jij op zoek naar handige producten voor als jouw kleine wondertje geboren is? Wij schrijven wekelijks handige reviews over producten die wij zelf en andere mama’s uit onze community hebben getest. 

Benieuwd? Bekijk dan nu onderstaande reviews en blogs over verschillende producten die handig kunnen zijn voor jouw kleine kindje: