Slapen en baby’s, dat hoort bij elkaar. Net zoiets als dat de was in de wasmachine hoort. Toch is het lang niet bij iedere baby vanzelfsprekend dat ze lekker slapen. Hoe ouder een baby wordt, hoe minder behoefte het aan slaapjes overdag zal hebben.
Stel dat je kindje overdag helemaal niet wil slapen? Dat is iets waar je je behoorlijk zorgen over kunt maken. Mijn baby wil overdag niet slapen, zo vertel je op het consultatiebureau.
Fijn om dan een luisterend oor te krijgen en adviezen mee naar huis te nemen. Wat is de opbouw in slaap en dutjes van een baby overdag? En wat kun je doen als je kindje overdag niet wil slapen?
Ritme in dutjes overdag
Slapen is goed voor je baby. Ze zeggen niet voor niets dat een baby groeit van slapen, melk en liefde. In de slaap kunnen wij mensen dingen verwerken. Dit doen baby’s ook al.
Met name pasgeboren baby’s lijken wel eindeloos te kunnen dutten. Dit kan wel eens lastig zijn als je op pad wilt of met voeden zit. Heb je bijvoorbeeld net een leuk plannetje om af te spreken met een vriendin, valt de baby net in slaap.
Wees gerust: naarmate je kindje ouder wordt, komt er ook ritme in de slaapjes overdag. Het helpt als je als ouders ook een vast ritme hanteert van slaapjes doen. Baby’s van 3 maanden oud kunnen al zelf een vast slaapritme hebben overdag.
Dit kunnen al langere dutjes zijn van 45 minuten. Oftewel een hele slaapcyclus. Maar ook kleine slaapjes van bijvoorbeeld een half uur tellen mee voor het slaapritme overdag.
Maar dan blijkt dat jouw baby dit niet heeft. Jouw baby wil overdag niet slapen.. Het gevolg is dat je met een oververmoeid kindje zit en jezelf ook behoorlijk op je tandvlees kunt lopen.
Wat als je kindje niet overdag wil slapen?
Waar komt dit verschil in slapen vandaan? Het kan zijn dat je kindje erg alert is. Alles in de omgeving hoort hij. Pasgeboren baby’s kunnen nog niet goed kijken, maar het kan wel dat ze veel verwerking nodig hebben. Dit zorgt ervoor dat ze niet in slaap komen. Ze willen dus wel slapen, maar het lukt ze niet.
[content-egg-block template=offers_list]
Deze slaapproblemen ontstaan vaak in de weken en maanden na de geboorte. Baby’s van rond een half jaar kunnen best moeite hebben om zelfstandig in slaap te vallen. Er is zoveel te horen en te zien in de omgeving.. Om zich dan over te geven aan de slaap kan best lastig zijn.
Slaaptijden baby overdag
Het kan helpen als je als ouders een gemiddelde babyslaaptijd overdag paraat hebt. Dan kun je meten of je kindje erg afwijkt.
Een baby van 0-2 weken slaapt gemiddeld tussen de 16 en 20 uur per dag. Dit kunnen ook korte slaapjes zijn. Er zijn baby’s die zo goed doorslapen, dat ze gewekt moeten worden voor iedere voeding. Een pasgeboren baby is dus nog maar kort wakker. Soms is dit maar drie kwartier per dag!
Als een baby 2 tot 6 weken oud is, heeft deze gemiddeld 5 tot 6 dutjes. Dit staat voor maar liefst 15 tot 18 uur slaap! Ze zijn nu iets langer wakker. Gemiddeld drie kwartier tot een uur. Ook leuk voor de visite om je baby dan wakker te zien!
Gemiddeld slaapt een baby tussen de 6 en 12 weken 14,5 tot 17 uur per dag. Per dag is een baby dan gemiddeld een uur tot anderhalf uur wakker. Het wakker blijven gaat nog maar in kleine stapjes. Kleine baby’s hebben veel slaap nodig om te kunnen groeien.
Dan is je kindje tussen de 3 en de 6 maanden. Hoe het dan met de slaap staat? Gemiddeld slapen baby’s dan 3 tot 4 keer overdag. Ze kunnen tussen de 1 en 2 uur overdag wakker zijn.
Iets oudere baby’s, van 6 tot 8 maanden, maken 3 dutjes overdag. Vaak is dit van 9 tot 10, van 12 tot 3 en na 18.30 uur. Ieders schema is natuurlijk anders. Een baby van een half jaar kan gemiddeld tussen de 90 en 180 minuten wakker blijven.
Omdat deze baby nog lange nachten kunnen maken, zorgen veel ouders dat ze op tijd ‘s avonds naar bed gaan. Lekker bijslapen en groeien!
De laatste fase voordat een kindje één jaar wordt, bestaat uit 2 of 3 dutjes overdag. Gemiddeld is een baby dan 2 tot 3 uur wakker overdag. Veel ouders laten de baby overdag in de ochtend rusten en in de middag. Kinderdagverblijven houden vaak het ritme aan van tussen 10.00 en 11.30 uur en van 13.00 tot 15.00 uur.
Voorbeeld slaaptijd overdag uit de praktijk
Het kan dat je baby van 3 maanden oud, om 6.00 uur wakker is. Na een schone luier en voeding gaat deze om 7.00 of 8.00 uur weer slapen. Rond deze leeftijd kan een baby 1 tot 2 uur wakker blijven, voor hij weer toe is aan een nieuw slaapje.
Gaat je baby in de oogjes wrijven, huilen, staren, wegkijken of gapen? Dan zijn het signalen dat je kindje moe is. Mocht het lastig zijn om je kindje overdag te laten slapen, hou dan de slaapsignalen in de gaten.
Zodra je merkt dat je kindje gaapt en in de ogen gaat wrijven, kun je het rustig mee naar zijn slaapkamertje brengen. Een eigen slaapzak helpt voor onrustige baby’s om lekker te kunnen slapen.
Ook white noise, zogenaamde achtergrondgeluiden, kunnen ervoor zorgen dat je baby toch overdag gaat slapen. Daarnaast kan het helpen om net een flesje melk gehad te hebben. Of te rijden in de kinderwagen als je baby moe wordt.
Helpt dit niet en ben je ten einde raad? Ga dan zeker langs het consultatiebureau of een slaapcoach. Deze kan met je meedenken en advies geven.
Meer tips over zwangerschap en opvoeding
Wil jij graag meer tips over de zwangerschap of wanneer jouw kleine wonder geboren is? Lees dan nu deze onderstaande tips:
- Een baby wel of niet wakker maken voor avondvoeding?
- Wanneer slaapt een baby door?
- Wanneer stoppen met flesvoeding?
- Wanneer kan een baby lachen?
- Wanneer over naar 1 slaapje?
- Wanneer kan een baby zitten?
- Baby schudt met hoofd tijdens drinken
- Wanneer verkleiner uit max-cosi?
- Merk uit neusje bij baby
- Baby huilt hysterisch bij naar bed gaan
- Zwanger, wanneer ben ik uitgerekend?
- Welke kleding- en schoenmaat heeft mijn kind nodig?
- Sprongetjes: de sprongen van je baby in zijn/haar eerste jaar
- Wat is de TOG waarde en waar let ik op?
- 12 zwangerschap symptomen die je kan ervaren tijdens je zwangerschap
- Hoe ziet een indroogstreep eruit?
- Baby 1 maand oud
- Baby 2 maanden oud
- Baby 3 maanden oud
- Baby 4 maanden oud
- Baby 5 maanden oud
- Baby 6 maanden oud
Op zoek naar handige producten voor jouw baby?
Ben jij op zoek naar handige producten voor als jouw kleine wondertje geboren is? Wij schrijven wekelijks handige reviews over producten die wij zelf en andere mama’s uit onze community hebben getest.
Benieuwd? Bekijk dan nu onderstaande reviews en blogs over verschillende producten die handig kunnen zijn voor jouw kleine kindje:
- Joolz Day 3 review en ervaringen
- Hamilton X1 One Prime Buggy ervaringen en review
- Mountain Buggy Urban Jungle ervaringen en review
- Easywalker Buggy XS Black ervaringen en reviews
- Babydraagzak Manduca XT – review en beste prijs
- Safety 1st kinderstoel
- Maxi Cosi Rodifix Airprotect review
- Review over de Luvion Easy Babyphone: De babyfoon met camera
- Fisher Price Kasse – De leukste winkelkassa om mee te spelen
- Luvion Essential – Een award winnende babyfoon met camera
- Lego Duplo treinset
- Chicco Next2Me in verschillende varianten
- NUK drinkfles
- Crocodile Creek drinkfles
- Bekijk onze webshop met ruim 78.000 producten
- Beste zitverhoger auto? Bekijk onze top 5
- UPPAbaby Vista V2 review en aanbieding
- Zwitsal billendoekjes aanbieding
- Doona autostoel kopen