test
20 C
Amsterdam
zondag, 21 juli, 24

Baby wil overdag niet slapen

Slapen en baby’s, dat hoort bij elkaar. Net zoiets als dat de was in de wasmachine hoort. Toch is het lang niet bij iedere baby vanzelfsprekend dat ze lekker slapen. Hoe ouder een baby wordt, hoe minder behoefte het aan slaapjes overdag zal hebben.

Stel dat je kindje overdag helemaal niet wil slapen? Dat is iets waar je je behoorlijk zorgen over kunt maken. Mijn baby wil overdag niet slapen, zo vertel je op het consultatiebureau.

Fijn om dan een luisterend oor te krijgen en adviezen mee naar huis te nemen. Wat is de opbouw in slaap en dutjes van een baby overdag? En wat kun je doen als je kindje overdag niet wil slapen?

Ritme in dutjes overdag 

Slapen is goed voor je baby. Ze zeggen niet voor niets dat een baby groeit van slapen, melk en liefde. In de slaap kunnen wij mensen dingen verwerken. Dit doen baby’s ook al.

Met name pasgeboren baby’s lijken wel eindeloos te kunnen dutten. Dit kan wel eens lastig zijn als je op pad wilt of met voeden zit. Heb je bijvoorbeeld net een leuk plannetje om af te spreken met een vriendin, valt de baby net in slaap.

Wees gerust: naarmate je kindje ouder wordt, komt er ook ritme in de slaapjes overdag. Het helpt als je als ouders ook een vast ritme hanteert van slaapjes doen. Baby’s van 3 maanden oud kunnen al zelf een vast slaapritme hebben overdag.

Dit kunnen al langere dutjes zijn van 45 minuten. Oftewel een hele slaapcyclus. Maar ook kleine slaapjes van bijvoorbeeld een half uur tellen mee voor het slaapritme overdag.

Maar dan blijkt dat jouw baby dit niet heeft. Jouw baby wil overdag niet slapen.. Het gevolg is dat je met een oververmoeid kindje zit en jezelf ook behoorlijk op je tandvlees kunt lopen.

Wat als je kindje niet overdag wil slapen? 

Waar komt dit verschil in slapen vandaan? Het kan zijn dat je kindje erg alert is. Alles in de omgeving hoort hij. Pasgeboren baby’s kunnen nog niet goed kijken, maar het kan wel dat ze veel verwerking nodig hebben. Dit zorgt ervoor dat ze niet in slaap komen. Ze willen dus wel slapen, maar het lukt ze niet.

Deze slaapproblemen ontstaan vaak in de weken en maanden na de geboorte. Baby’s van rond een half jaar kunnen best moeite hebben om zelfstandig in slaap te vallen. Er is zoveel te horen en te zien in de omgeving.. Om zich dan over te geven aan de slaap kan best lastig zijn.

Slaaptijden baby overdag 

Het kan helpen als je als ouders een gemiddelde babyslaaptijd overdag paraat hebt. Dan kun je meten of je kindje erg afwijkt.

Een baby van 0-2 weken slaapt gemiddeld tussen de 16 en 20 uur per dag. Dit kunnen ook korte slaapjes zijn. Er zijn baby’s die zo goed doorslapen, dat ze gewekt moeten worden voor iedere voeding. Een pasgeboren baby is dus nog maar kort wakker. Soms is dit maar drie kwartier per dag!

Als een baby 2 tot 6 weken oud is, heeft deze gemiddeld 5 tot 6 dutjes. Dit staat voor maar liefst 15 tot 18 uur slaap! Ze zijn nu iets langer wakker. Gemiddeld drie kwartier tot een uur. Ook leuk voor de visite om je baby dan wakker te zien!

Gemiddeld slaapt een baby tussen de 6 en 12 weken 14,5 tot 17 uur per dag. Per dag is een baby dan gemiddeld een uur tot anderhalf uur wakker. Het wakker blijven gaat nog maar in kleine stapjes. Kleine baby’s hebben veel slaap nodig om te kunnen groeien.

Dan is je kindje tussen de 3 en de 6 maanden. Hoe het dan met de slaap staat? Gemiddeld slapen baby’s dan 3 tot 4 keer overdag. Ze kunnen tussen de 1 en 2 uur overdag wakker zijn.

Iets oudere baby’s, van 6 tot 8 maanden, maken 3 dutjes overdag. Vaak is dit van 9 tot 10, van 12 tot 3 en na 18.30 uur. Ieders schema is natuurlijk anders. Een baby van een half jaar kan gemiddeld tussen de 90 en 180 minuten wakker blijven.

Omdat deze baby nog lange nachten kunnen maken, zorgen veel ouders dat ze op tijd ‘s avonds naar bed gaan. Lekker bijslapen en groeien!

De laatste fase voordat een kindje één jaar wordt, bestaat uit 2 of 3 dutjes overdag. Gemiddeld is een baby dan 2 tot 3 uur wakker overdag. Veel ouders laten de baby overdag in de ochtend rusten en in de middag. Kinderdagverblijven houden vaak het ritme aan van tussen 10.00 en 11.30 uur en van 13.00 tot 15.00 uur. 

Voorbeeld slaaptijd overdag uit de praktijk 

Het kan dat je baby van 3 maanden oud, om 6.00 uur wakker is. Na een schone luier en voeding gaat deze om 7.00 of 8.00 uur weer slapen. Rond deze leeftijd kan een baby 1 tot 2 uur wakker blijven, voor hij weer toe is aan een nieuw slaapje.

Gaat je baby in de oogjes wrijven, huilen, staren, wegkijken of gapen? Dan zijn het signalen dat je kindje moe is. Mocht het lastig zijn om je kindje overdag te laten slapen, hou dan de slaapsignalen in de gaten.

Zodra je merkt dat je kindje gaapt en in de ogen gaat wrijven, kun je het rustig mee naar zijn slaapkamertje brengen. Een eigen slaapzak helpt voor onrustige baby’s om lekker te kunnen slapen.

Ook white noise, zogenaamde achtergrondgeluiden, kunnen ervoor zorgen dat je baby toch overdag gaat slapen. Daarnaast kan het helpen om net een flesje melk gehad te hebben. Of te rijden in de kinderwagen als je baby moe wordt.

Helpt dit niet en ben je ten einde raad? Ga dan zeker langs het consultatiebureau of een slaapcoach. Deze kan met je meedenken en advies geven.

Meer tips over zwangerschap en opvoeding

Wil jij graag meer tips over de zwangerschap of wanneer jouw kleine wonder geboren is? Lees dan nu deze onderstaande tips:

Op zoek naar handige producten voor jouw baby?

Ben jij op zoek naar handige producten voor als jouw kleine wondertje geboren is? Wij schrijven wekelijks handige reviews over producten die wij zelf en andere mama’s uit onze community hebben getest. 

Benieuwd? Bekijk dan nu onderstaande reviews en blogs over verschillende producten die handig kunnen zijn voor jouw kleine kindje:

Mirjam
Mirjam
Sinds kort schrijf ik met regelmaat artikelen voor Kleine Wonder. Dit doe ik naast mijn baan in het onderwijs. Zelf ben ik moeder van 3 kinderen, waarvan de jongste 1 jaar is.

Related Articles

Het juiste bedje voor elke leeftijd: wanneer stap je over?

Het kiezen van het juiste bedje voor je kind is een belangrijke beslissing. Elk kind groeit en ontwikkelt zich anders, en dus is de...

Vervelen je kinderen zich altijd tijdens een roadtrip? Met deze 4 tips los je dit probleem op!

Een roadtrip kan een fantastische manier zijn om als gezin tijd door te brengen, nieuwe plaatsen te ontdekken en herinneringen te creëren. Maar we...

De kracht van een knuffel: hoe het de band met mijn zus versterkt

IntroductionKnuffelen is een eenvoudige daad van fysiek contact die een diepgaand effect kan hebben op onze emoties en gezondheid. In dit artikel zullen...
- Advertisement -

Latest Articles

Het juiste bedje voor elke leeftijd: wanneer stap je over?

Het kiezen van het juiste bedje voor je kind is een belangrijke beslissing. Elk kind groeit en ontwikkelt zich anders, en dus is de...

Vervelen je kinderen zich altijd tijdens een roadtrip? Met deze 4 tips los je dit probleem op!

Een roadtrip kan een fantastische manier zijn om als gezin tijd door te brengen, nieuwe plaatsen te ontdekken en herinneringen te creëren. Maar we...

De kracht van een knuffel: hoe het de band met mijn zus versterkt

IntroductionKnuffelen is een eenvoudige daad van fysiek contact die een diepgaand effect kan hebben op onze emoties en gezondheid. In dit artikel zullen...

De ultieme gids voor het vinden van de juiste kindermaat

InleidingHet vinden van de juiste maat voor kinderkleding is van groot belang. Het zorgt niet alleen voor comfort en veiligheid, maar kan ook...

De voordelen van het dragen van een romper voor oudere kinderen

IntroductionRompers are one-piece garments that are a popular choice for babies and toddlers, but did you know that they are also a great...