14.4 C
Amsterdam
zaterdag, 18 mei, 24

Babynamen 2019: de populairste namen en trends

Verwacht jij dit jaar een baby en ben je nog op zoek naar dé perfecte naam? Wij zetten de trends op een rijtje. Plus een voorspelling hoe de top tien van jongens- en meisjesnamen er in 2019 uit zal gaan zien. Laat je inspireren!

Onveranderd populair

De afgelopen jaren vind je steeds dezelfde namen terug in de lijsten met populaire namen. Zo worden er elk jaar veel meisjes geboren die Julia, Emma, Sophie en Tess heten. Bij de jongens zijn Noah, Sem, Lucas en Levi al jaren heel populair. Grote kans dus dat deze namen ook in 2019 in de categorie ‘veel gegeven’ opduiken. Al staan ze waarschijnlijk niet allemaal meer in de top 10. 

Lees hier ook alles over baby sprongetjes

Kort, korter, kortst

Ook de zet de korte babynamen trend zich door. De meeste populaire namen bestaan dan ook uit één of twee lettergrepen. Korte meisjesnamen als Tess, Juul, Noor, Saar en Flo zul je in 2019 dus vaak gaan horen, net als Luuk, Noud, Daan en Thijs voor jongens. Ter inspiratie: een lijst met mooie namen met maar drie letters.

Stoer!

De populairste namen zullen in 2019 niet alleen vaak kort zijn, maar ook stoer. Niet voor niets krijgen steeds meer meisjes een naam die eerder alleen aan jongens werd gegeven, zoals Billie, Sam, Robin of Quinn. Kijk hier voor meer namen die leuk zijn voor jongens én meisjes.

Het verre Oosten

Waren vorig jaar Bijbelse en heilige namen favoriet, nu hoor je veel namen die verwijzen naar Oosterse religieën en mythologieën.  De trend komt ook voort uit de (nog steeds) groeiende populariteit van yoga en meditatie. De hang naar spiritualiteit. Voorbeelden zijn: Bodhi, Kali, Manu, Raiden, Rama en Zen.

Old school bijnamen voor jongens

Vintage blijft hot, en dat zien we ook terug in het geboorteregister. Het zijn vooral charmante Amerikaanse bijnamen voor jongens die een revival maken. Denk aan namen Archie (de zoon van Prins Harry en Meghan Markle), Billy, Buddy, Johnny, Jimmy en Spike. Alfie and Freddie.

Met een twist

Hoewel de top 10 van meest gegeven namen al jarenlang redelijk constant is, zijn er steeds meer ouders die juist een bijzondere of zelfs unieke naam voor hun kind willen. Met een kleine twist of een andere schrijfwijze maken ouders van een traditionele naam een originelere variant. Voorbeelden hiervan zijn Giulia (Julia), Zara (Sara) en Myla (Mila) voor meisjes en Matz (Mats) Fynn (Finn) en Mylan (Milan) voor jongens. Benieuwd waar deze trend vandaan komt?

Y, aj en ai

Grote kans dat er in 2019 heel wat jongens worden geboren die Aidan, Kayden, Jaylen, Djayden of Jaylano heten, want ook dat lijkt een trend te zijn.

Loulou

Komend jaar gaan er waarschijnlijk ook heel wat meisjes geboren worden die Milou, Philou, Jalou en Lilou heten. Of een andere naam die eindigt op: lou (spreek uit als ‘loe’).

Em-namen

Nog een trends die in de lucht hangt: jongens- en meisjesnamen (maar vooral meisjes) die beginnen met de letter ‘Em’. Emily en Emma staan tenslotte al vele jaren hartstikke hoog in de top 25 (vaak zelfs op nummer 1). Denk aan: Ember, Emilia, Emmy, Emmery, Emmet en Emme.

De meisjesnamen van 2019

Zeker weten doen we het natuurlijk niet, maar er is een grote kans dat de top 10 van meisjesnamen er in 2019 zo uit zal zien (gebaseerd op de trends en namen die op dit moment veel worden gegeven).

 1. Julia
  Deze mooie naam is al jaren mega populair. Betekenis: de jeugdige.
 2. Saar
  Saar betekent ‘vorstin’ en wordt al sinds de twaalfde eeuw in Nederland gebruikt.
 3. Mila
  Mila is eigenlijk een afkorting van namen als Emilia of Camilla en betekent ‘geliefd’ of ‘vriendelijk’.
 4. Emma
  Al jaren is Emma een enorm populaire naam. Het is ontstaan uit het Germaanse woord ermena, wat ‘groot’ of ‘geweldig’ betekent.
 5. Tess
  Tess is afgeleid van Theresia. De naam komt waarschijnlijk uit het Grieks, maar het niet helemaal duidelijk van welk woord het afkomt. Tess kan daarom verschillende betekenissen hebben, zoals ‘jageres’ (van het woord thèraein), maar ook warmte of zomer (van het woord theros).
 6. Nora
  De naam Nora is een verkorte vorm van Eleonora (‘God is mijn licht’) of Honora (‘eer’). In het Arabisch is Noor een variant op Nur, dat ‘licht’ betekent.
 7. Lauren
  Lauren betekent ‘gelauwerde’ of ‘afkomstig uit Laurentum’, een Italiaanse stad in het midden van Italië.
 8. Puck
  De naam Puck komt van het Oud-Engelse woord puca. Dit was een mythologisch wezentje, een ondeugend geestje of kaboutertje.
 9. Evi
  De naam is afgeleid van Eva en betekent ‘de leven gevende’ of ‘de moeder van alle levenden’.
 10. Luna
  Luna komt uit het Latijn en betekent ‘maan’. Het was ook de naam van de Romeinse maangodin, die in de Griekse mythologie ook wel Selene werd genoemd.

De jongensnamen van 2019

En dit zou zomaar eens de top 10 van jongensnamen kunnen worden.

 1. Levi
  Deze naam komt uit de bijbel en betekent ‘aanhankelijk’.
 2. Lucas
  Lucas komt van Lucanus, een Latijnse naam met de betekenis ‘afkomstig uit Lucanië’. De variant Luuk wordt ook steeds populairder en zou ook zomaar eens een top 10 plek kunnen krijgen.
 3. Sam
  Sam is een verkorte vorm van de Bijbelse naam Samuel en betekent ‘de naam is God’ of ‘van God gebeden’.
 4. Finn
  De Scandinavische naam Finn is vermoedelijk ontstaan uit het woord finniko, wat een verwijzing is naar de Finnen. Anderen menen dat het een variant op de Ierse naam Fionn is, dat ‘blank’ of ‘wit’ betekent.
 5. Mees
  De naam Mees is waarschijnlijk een afgekorte vorm van Bartholomeüs, een Hebreeuwse naam. Maar een Mees is natuurlijk ook gewoon een Nederlandse vogelsoort.
 6. Sem
  Naast dat Sem wordt gezien als afkorting van Samuel is Sem in de Bijbel ook bekend als zelfstandige naam, een van de zoons van Noach heette zo. Een mogelijke betekenis is ‘roem’ of ‘naam’.
 7. Liam
  Liam is een Ierse variant op de Germaanse naam Wilhelm. Deze naam is een samenstelling van twee naamstammen. Wil betekent ‘wilskracht’ en ‘streven’ en helm staat voor ‘helm’, ‘beschermer’ of ‘koning’.
 8. Julian
  Julian is afgeleid van Julius en betekent net als de vrouwelijke variant: ‘de jeugdige’ betekenen.
 9. Noah
  Deze naam komt uit de bijbel. Van de man met die ark met dieren.
 10. Teun
  De exacte betekenis van Teun is onzeker. Waarschijnlijk komt het van Teunis dat is afgeleid van de Latijnse familienaam Antonius. Betekenis: ‘de onschatbare’.
Volgend artikelBaby 1 maand oud
Willemijn
Willemijnhttps://www.kleinewonder.nl/
Hi! Mijn naam is Willemijn, 38 jaar oud en oprichter van Kleine Wonder. Zelf heb ik 3 kinderen, Pim (9 jaar), Lisa (5 jaar) en Emma (2 jaar). Op deze blog deel ik je mijn ervaringen met producten en situaties die voor vele ouders herkenbaar zullen zijn. Vragen? Stel ze gerust!

Related Articles

Het juiste bedje voor elke leeftijd: wanneer stap je over?

Het kiezen van het juiste bedje voor je kind is een belangrijke beslissing. Elk kind groeit en ontwikkelt zich anders, en dus is de...

Vervelen je kinderen zich altijd tijdens een roadtrip? Met deze 4 tips los je dit probleem op!

Een roadtrip kan een fantastische manier zijn om als gezin tijd door te brengen, nieuwe plaatsen te ontdekken en herinneringen te creëren. Maar we...

De kracht van een knuffel: hoe het de band met mijn zus versterkt

IntroductionKnuffelen is een eenvoudige daad van fysiek contact die een diepgaand effect kan hebben op onze emoties en gezondheid. In dit artikel zullen...
- Advertisement -

Latest Articles

Het juiste bedje voor elke leeftijd: wanneer stap je over?

Het kiezen van het juiste bedje voor je kind is een belangrijke beslissing. Elk kind groeit en ontwikkelt zich anders, en dus is de...

Vervelen je kinderen zich altijd tijdens een roadtrip? Met deze 4 tips los je dit probleem op!

Een roadtrip kan een fantastische manier zijn om als gezin tijd door te brengen, nieuwe plaatsen te ontdekken en herinneringen te creëren. Maar we...

De kracht van een knuffel: hoe het de band met mijn zus versterkt

IntroductionKnuffelen is een eenvoudige daad van fysiek contact die een diepgaand effect kan hebben op onze emoties en gezondheid. In dit artikel zullen...

De ultieme gids voor het vinden van de juiste kindermaat

InleidingHet vinden van de juiste maat voor kinderkleding is van groot belang. Het zorgt niet alleen voor comfort en veiligheid, maar kan ook...

De voordelen van het dragen van een romper voor oudere kinderen

IntroductionRompers are one-piece garments that are a popular choice for babies and toddlers, but did you know that they are also a great...