16 C
Amsterdam
vrijdag, 29 september, 23

Dit is wanneer je kind in een peuterbed kan

Gemiddeld kan een kind rond de leeftijd van anderhalf tot 2 jaar over naar een peuterbed. Slaapdeskundigen pleiten echter om vanaf 3 jaar pas je kind over te doen naar een peuterbed. Veel ouders kiezen voor een jongere leeftijd.

Vanaf wanneer peuterbed in jullie geval de overstap waard is, heeft te maken met diverse oorzaken. Redenen waarom een kind in een peuterbed gaat kunnen zijn omdat het babybadje nodig is voor een nieuw gezinslid. Een te verwachten broertje of zusje.

Wanneer kind in peuterbed goed kan slapen, hangt ook vooral af van hoe je kind is. Vanaf wanneer peuterbed verstandig is om dit op 3-jarige leeftijd plaats te laten vinden? Onder andere als je kind een slechte slaper is. We duiken hier eens verder in.

Kind naar peuterbed, welke voordelen heeft dit?

Dat schattige babyledikantje. Met alle babyspulletjes en smaakvol gericht. Je baby groeit en kan zitten. Van zitten gaat je baby staan en tref je deze staand aan na een slaapje. Is dit al een reden om je kind in een peuterbed te zetten? Of kun je beter wachten tot je kindje kan lopen?

kind in peuterbed

Slaapexperts spreken over een leeftijd van 3 jaar als grens wanneer naar peuterbed het best gegaan kan worden. De reden is dat kinderen dan beter in staat zijn om grenzen te begrijpen. En zich hier ook aan te houden.

Hierdoor, zo is de uitleg, kun je beter duidelijk maken aan je kind dat deze in bed moet blijven liggen. En dat maakt het hele bed ritueel ook een stuk rustiger.

Peuterbed wanneer je een lang kind hebt

Toch zijn er in de praktijk veel ouders die al eerder voor een peuterbed kiezen. Naast een nieuw broertje of zusje, kan ook de lengte van je kind meespelen. Is je kind langer als gemiddeld? En klimt deze vaak uit het baby bed? Een situatie je liever niet ziet. Het kan gevaarlijk zijn als je kindje zelf uit bed klimt. Vooral ‘s nachts is dit een schrikbeeld voor veel ouders.

Dan toch maar naar een peuterbed? Een peuterbed wanneer je kind jonger als 3 jaar is, kan wel een succes worden. Het is belangrijk dat je als ouders dan de overgang begeleidt.

Kind naar peuterbed, hoe begeleid je dit?

Je bent eruit. Of je kind nu 3 is of jonger, hij of zij gaat in een peuterbed. Wanneer een peuterbed de keuze is, meteen een tip. Betrek je kind zoveel mogelijk bij dit nieuwe bed. Bijvoorbeeld door samen bedden te kijken in de winkel. Uitgebreid de showroommodellen testen bijvoorbeeld. Iets waar kinderen graag mee willen helpen!

Naast het peuterbed zelf, wil het oog ook wat. Laat je kind kiezen uit twee dekbeddessins. Welke is het mooist? Denk ook om een goede (latten)bodem. We zouden je willen adviseren om altijd een matrasbeschermer te kopen. Kinderen in een peuterbed zijn vaak ‘s nachts nog niet droog. Door een matrasbeschermer heb je extra garantie dat een plas niet meteen in het matras trekt.

Daarnaast is een vast bed ritueel met vaste slaaptijden ook zeker aan te raden. Een boekje samen lezen. Daarna de tanden tellen en poetsen. Een liedje zingen of alle knuffels welterusten wensen. Dit kan allemaal deel uitmaken van je bed ritueel.

Er zijn slaaptrainers te koop. Deze zorgen ervoor dat je kind visueel herinnerd wordt wanneer het slaaptijd is. Slaaptijd is dan in bed blijven. Als het wakker tijd is, weet je kind dat deze uit bed mag. Een uitkomst voor alle kinderen die midden in de nacht wakker worden met het idee dat het al ochtend is.

Een peuterbed bij komst nieuw broertje of zusje

Het kan dat er tussen je kinderen niet veel leeftijdsverschil zit. Een reden waarom ouders kiezen om de oudere broer of zus versneld door te laten stromen naar een peuterbed. Slaapexperts raden echter met klem af om een peuterbed te introduceren bij ingrijpende gebeurtenissen.

Dat klinkt enigszins gek. Een peuterbed is toch juist leuk? Maar de komst van een broertje of zusje is voor peuters iets wat hun wereld op de kop zet. Hoe leuk ook. Ineens is er minder aandacht en zijn er andere mensen in huis. Zoals bijvoorbeeld de kraamverzorgster.

Als je een peuterbed in deze periode introduceert, heb je kans dat het slaapgedrag van je peuter negatief uitpakt. Denk aan veel uit bed komen. Of een constante strijd voeren en niet in het peuterbed willen slapen. Een tussenoplossing kan dan zijn om een wieg voor de baby tijdelijk in je slaapkamer te zetten. Stel het peuterbed moment nog even uit.

Nog meer handige tips over zwangerschap en opvoeding

Wil jij graag meer tips over de zwangerschap of wanneer jouw kleine wonder geboren is? Lees dan nu deze onderstaande tips:

Op zoek naar handige producten voor jouw baby?

Ben jij op zoek naar handige producten voor als jouw kleine wondertje geboren is? Wij schrijven wekelijks handige reviews over producten die wij zelf en andere mama’s uit onze community hebben getest. 

Benieuwd? Bekijk dan nu onderstaande reviews en blogs over verschillende producten die handig kunnen zijn voor jouw kleine kindje:

Mirjam
Mirjam
Sinds kort schrijf ik met regelmaat artikelen voor Kleine Wonder. Dit doe ik naast mijn baan in het onderwijs. Zelf ben ik moeder van 3 kinderen, waarvan de jongste 1 jaar is.

Related Articles

Zo introduceer je een kindertablet aan je kleintje

Kinderen en technologie: tegenwoordig kunnen zelfs de allerkleinsten eigenlijk al niet meer zonder een beeldscherm. Maar hoe zorg je er nou voor dat je...

De top 5 leukste cadeaus voor een baby: een wereld vol verwondering

Het vinden van het perfecte cadeau voor een pasgeboren baby kan soms een uitdaging zijn. Er zijn talloze opties op de markt, maar welke...

De voordelen van Houten Speelgoed voor Baby’s

Als het gaat om het kiezen van speelgoed voor onze kleintjes, zijn er talloze opties op de markt. Van kleurrijke plastic speeltjes tot interactieve...

Stay Connected

22,014FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer
- Advertisement -

Latest Articles

Zo introduceer je een kindertablet aan je kleintje

Kinderen en technologie: tegenwoordig kunnen zelfs de allerkleinsten eigenlijk al niet meer zonder een beeldscherm. Maar hoe zorg je er nou voor dat je...

De top 5 leukste cadeaus voor een baby: een wereld vol verwondering

Het vinden van het perfecte cadeau voor een pasgeboren baby kan soms een uitdaging zijn. Er zijn talloze opties op de markt, maar welke...

De voordelen van Houten Speelgoed voor Baby’s

Als het gaat om het kiezen van speelgoed voor onze kleintjes, zijn er talloze opties op de markt. Van kleurrijke plastic speeltjes tot interactieve...

Waarom jij als moeder absoluut een elektrische bakfiets moet overwegen

Voor moeders die op zoek zijn naar een praktisch en milieuvriendelijk vervoermiddel dat hen in staat stelt om hun kinderen veilig te vervoeren en...

Zo maak jij je populair bij je (jonge) kinderen 

Raken je kinderen steeds sneller verveeld? Vind je het lastig te bepalen met welk speelgoed zij zich de komende tijd kunnen vermaken? Wellicht is...