7.8 C
Amsterdam
vrijdag, 19 april, 24

Een baby wel of niet wakker maken voor avondvoeding?

Tot 2 maanden maak je een baby wakker voor de avondvoeding. Dit komt omdat iedere baby de voeding hard nodig heeft. Niet iedere baby wordt vanzelf wakker voor de avondvoeding, daardoor helpen wij als ouders ze een handje.

Door de melk krijgen de hersenen van je kindje glucose toegediend. En deze glucose helpt weer om de hersenen van je kindje verder te ontwikkelen. Ook is voeding nodig om te groeien. Slaap helpt daarnaast ook voor de groei.

Hoe krijg je slaap en voeding nu goed in balans bij je kleintje? En wanneer is het moment dat je de wekker niet hoeft te zetten voor die late avondvoeding? Met een avondvoeding wordt de laatste voeding vóór de nacht bedoeld. 

Zorg voor voldoende voeding van je baby overdag

Om ervoor te zorgen dat je baby goed groeit, is er voldoende melk nodig. Er is hier een handige rekensom voor. Iedere baby zou 150 ml per kilo moeten binnenkrijgen in 24 uur tijd. Heb je een baby van 3 kilo? Dat betekent dat je kleine 3 x 150 ml = 450 ml op een hele dag ( 24 uur ) aan kunstvoeding mag.

Bij borstvoeding ligt dit wat lastiger. Je kunt het afkolven om zo te zien wat je kindje drinkt. Maar de meesten moeders zullen dit niet doen. Begrijpelijk, want het vraagt ook veel tijd.

Wel kun je als je borstvoeding geeft, kijken of je baby voldoende plas – en poepluiers heeft op een dag. Verder helpt het je ook om goed te kijken naar het (drink)gedrag van je kleintje.

Drinkt deze rustig en is deze na de voeding voldaan? Dan komt er voldoende melk binnen. Bij kunstvoeding verdeel je die totale hoeveelheid over een aantal voedingen. Zoals in bovenstaand voorbeeld, een baby drinkt niet achter elkaar 450 ml. Je verdeelt dit vaak over 6 of 5 voedingen.

Bij 5 voedingen krijgt je baby dan 90 ml per keer. Merk je dat de laatste fles slecht leeg gedronken wordt? Dan heeft je baby mogelijk al genoeg binnengekregen over de dag heen.

Door ervoor te zorgen dat je baby overdag voldoende voeding binnenkrijgt, zal je vaak een langere nacht maken. Niet alleen jij, ook je baby en andere gezinsleden kunnen langer slapen.

Vergelijk het maar met jezelf als je trek hebt en daarvan wakker wordt. Een volle buik geeft meer garantie op langer doorslapen. En naast voldoende vocht is slaap óók weer goed voor de ontwikkeling en groei van je kleintje.

Moment van doorslapen is bij 2 maanden

Geef je kunstvoeding? Dan is bij 8 weken oftewel 2 maanden,  het moment waarop de meeste baby’s een langere nachtrust maken. Wat fijn! Dat betekent dat die nachtvoeding niet meer hoeft, je kunt je baby dus laten slapen en de wekker hoeft niet meer gezet te worden. Toch kunnen experts hierin tegenstrijdige adviezen geven. Ook op internet worden verschillende adviezen rondgestrooid.

Wat is nu wijsheid? Vertrouw daarin ook op je moedergevoel. Als je baby goed groeit en voldoende luiers heeft met inhoud mag je deze gerust laten slapen. Want slaap is óók heel belangrijk voor je kleintje. Zo verwerkt een baby in de slaap alle indrukken van de dag. En dat kan best intensief zijn, zeker met alle kraamvisite die veelvuldig langskomen. Daarnaast heeft slaap nog een onmisbare functie voor je kleintje. 

Anders is het als je borstvoeding geeft. Kinderen die borstvoeding krijgen slapen vaak korter ’s nachts. Dit komt omdat borstvoeding anders van structuur is als kunstvoeding. Een stuk lichter verteerbaar is borstvoeding.

Hierdoor hebben baby’s die aan de borst gevoed worden ook sneller honger. En dat zul je ’s nachts merken. Maar ook hier komt een omkantelpunt. Rond de 9 maanden slapen ook de baby’s die borstvoeding krijgen ’s nachts langer door.

Slaapopbouw van baby’s 

Pasgeboren baby’s lijken niet alleen de hele dag te slaap, het grootste gedeelte van de dag is dit ook zo. Ze slapen vaak 16 tot 20 uur per dag. Dit is niet aaneengesloten. Vaak gaat het om slaapjes van 3 of 4 uur aaneengesloten.

Naast dat indrukken van de dag in de slaap verwerkt worden, zijn ook hormonen hard aan het werk in het lichaam van je kleintje. Zo worden er groeihormonen in de hersenklier afgescheiden, die weer stimulerend zijn voor de groei en ontwikkeling van je baby.

Maak een baby jonger als 2 maanden daarom wel wakker voor een avondvoeding. Er mag overdag maximaal 4 uur tussen een voeding zitten. Hoe weet je nu of er een voeding aan zit te komen?

Signalen dat baby om een voeding vraagt

Zeker als je met je baby de deur uit wilt, is het altijd even spannend. Zit er voldoende tijd tussen het weggaan en de nieuwe voeding? Wees gerust, als je de voeding net gegeven hebt zit er vaak minstens wel 2,5 uur tussen voor de volgende nodig is.

Je baby laat zien als deze wakker gaat worden en een voeding wil. Let maar eens op. Zo

  • sabbelt je baby op de handjes
  • kan deze smakkende geluidjes gaan maken
  • zie je dat het hoofdje van je baby zoekende bewegingen maakt
  • en gaan de handjes de lucht in

Fijn dat de natuur zo werkt! Het kan ook dat je baby niet wakker wordt voor de avondvoeding. En deze is wel echt nodig. Tijd om je kindje rustig wakker te maken

Zo maak je de baby wakker voor de avondvoeding

Als je zelf heerlijk ligt te slapen, wordt je ook niet blij wakker van ineens hard geluid of geschud aan je lijf. Bij baby’s werkt dit net zo. Maak je baby daarom

  • rustig wakker. Je kunt zachtjes een liedje zingen of over het gezichtje aaien
  • trek de sokjes uit en wrijf zachtjes onder de voetzolen
  • voor de diepe slapers: verschoon je kindje alvast rustig. Dan word je kleintje vast wakker!

Tot hoe lang waren avondvoedingen bij jouw baby nodig?

Meer tips over zwangerschap en opvoeding

Wil jij graag meer tips over de zwangerschap of wanneer jouw kleine wonder geboren is? Lees dan nu deze onderstaande tips:

Op zoek naar handige producten voor jouw baby?

Ben jij op zoek naar handige producten voor als jouw kleine wondertje geboren is? Wij schrijven wekelijks handige reviews over producten die wij zelf en andere mama’s uit onze community hebben getest. 

Benieuwd? Bekijk dan nu onderstaande reviews en blogs over verschillende producten die handig kunnen zijn voor jouw kleine kindje:

 

Willemijn
Willemijnhttps://www.kleinewonder.nl/
Hi! Mijn naam is Willemijn, 38 jaar oud en oprichter van Kleine Wonder. Zelf heb ik 3 kinderen, Pim (9 jaar), Lisa (5 jaar) en Emma (2 jaar). Op deze blog deel ik je mijn ervaringen met producten en situaties die voor vele ouders herkenbaar zullen zijn. Vragen? Stel ze gerust!

Related Articles

Het juiste bedje voor elke leeftijd: wanneer stap je over?

Het kiezen van het juiste bedje voor je kind is een belangrijke beslissing. Elk kind groeit en ontwikkelt zich anders, en dus is de...

Vervelen je kinderen zich altijd tijdens een roadtrip? Met deze 4 tips los je dit probleem op!

Een roadtrip kan een fantastische manier zijn om als gezin tijd door te brengen, nieuwe plaatsen te ontdekken en herinneringen te creëren. Maar we...

De kracht van een knuffel: hoe het de band met mijn zus versterkt

IntroductionKnuffelen is een eenvoudige daad van fysiek contact die een diepgaand effect kan hebben op onze emoties en gezondheid. In dit artikel zullen...
- Advertisement -

Latest Articles

Het juiste bedje voor elke leeftijd: wanneer stap je over?

Het kiezen van het juiste bedje voor je kind is een belangrijke beslissing. Elk kind groeit en ontwikkelt zich anders, en dus is de...

Vervelen je kinderen zich altijd tijdens een roadtrip? Met deze 4 tips los je dit probleem op!

Een roadtrip kan een fantastische manier zijn om als gezin tijd door te brengen, nieuwe plaatsen te ontdekken en herinneringen te creëren. Maar we...

De kracht van een knuffel: hoe het de band met mijn zus versterkt

IntroductionKnuffelen is een eenvoudige daad van fysiek contact die een diepgaand effect kan hebben op onze emoties en gezondheid. In dit artikel zullen...

De ultieme gids voor het vinden van de juiste kindermaat

InleidingHet vinden van de juiste maat voor kinderkleding is van groot belang. Het zorgt niet alleen voor comfort en veiligheid, maar kan ook...

De voordelen van het dragen van een romper voor oudere kinderen

IntroductionRompers are one-piece garments that are a popular choice for babies and toddlers, but did you know that they are also a great...