13.2 C
Amsterdam
dinsdag, 26 september, 23

Hoe ziet een indroogstreep eruit?

Heb je een vermoeden dat je zwanger bent? De beste manier om achter dit fijne nieuws te komen is door een zwangerschapstest te doen. Het komt wel eens voor dat de test een zogenaamde indroogstreep laat zien. Hoe ziet een indroogstreep eruit? En is een indroogstreep juist een teken dat je test positief is?

Wat is een indroogstreep?

Als je een zwangerschapstest doet, is er altijd een wachttijd. Spannende minuten waarbij de zenuwen door je lijf kunnen gieren. Zou er straks één of twee streepjes op de test staan? Het kan zijn dat er na de wachttijd 1 streep verschijnt. In het controle venster. Een teken dat de zwangerschapstest het naar behoren gedaan heeft.

Bij twee streepjes op de test, binnen de behaalde afleestijd, is er een positief resultaat. Oftewel: gefeliciteerd! Je bent zwanger! Veel vrouwen doen erna nog een test met een ander merk. Bijvoorbeeld die van Clear Blue. Deze geeft zelfs aan hoeveel weken je zwanger bent.

Het kan ook zijn dat je na de wachttijd 1 streep ziet staan in het controle venster. Je legt de test op het wc plankje of gooit hem in de prullenbak. Later die avond wil je iets weggooien en zie je ineens een tweede streepje. Huh? Ben je dan toch zwanger? Deze tweede streep noemen we ook wel de indroogstreep.

Hoe ziet een indroogstreep eruit? Deze kan geel, grijs maar ook blauw of roze van kleur zijn. Het ligt een beetje aan de test die je gedaan hebt. De indroogstreep zorgt bij veel vrouwen voor verwarring. Veel vrouwen met een indroogstreep zullen zich afvragen of ze dan toch zwanger zijn. Misschien dat je nog maar pril zwanger bent?

Indroogstreep op de test en nu?

Het nauwkeurigste resultaat met een zwangerschapstest krijg je met ochtendurine. Als je een indroogstreep hebt, met een test die je ‘s middags of ‘s avonds genomen bent kan het inderdaad nog te pril zijn. Maar het kan ook dat de test helaas toch negatief is.

indroogstreep

Er is maar één manier om hierachter te komen. En dat is door opnieuw te testen.

Tips voor de meeste nauwkeurige zwangerschapstest

Lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen door. Niet iedere test werkt hetzelfde. Je kunt de zwangerschapstest in je urinestraal houden, maar je kunt het ook in een schoon en droog bakje opvangen.
Check even goed hoe lang de teststaaf precies in de straal of bakje moet blijven. Te lang of te kort kan voor een onnauwkeurige test zorgen.

Hoe spannend ook, probeer altijd met ochtendurine te testen. Je ochtendurine is het meest geconcentreerd. Overdag drink je veel, waardoor een vroege zwangerschap ook lastiger te meten is.

En voor een ieder die geduld kan uitoefenen, test zo laat mogelijk. Daarmee bedoelen we: liever nadat je ongesteld zou moeten worden. Er zijn wel vroege zwangerschapstesten en deze werken ook goed. Maar als je later test, is de concentratie HCG hoger. Dit zorgt voor een snellere uitslag!

Hoe lang duurt het voor je de indroogstreep ziet?

Je kunt de indroogstreep behalve aan de kleur, ook aan de tijd herkennen. Vrijwel alle zwangerschapstesten kun je binnen 5 minuten aflezen. Maar een indroogstreep ontstaat veel later. Deze kan zelfs een uur erna nog tevoorschijn komen. De opgedroogde urine laat een lijntje zien, waar normaal de positieve lijn komt te staan. De streep is voorgedrukt op de test. Deze twee dingen samen maken dat er een indroogstreep op je test zichtbaar kan zijn.

Trucje als een indroogstreep hebt

Hoe kun je nu de indroogstreep van de positieve test onderscheiden? Er is een trucje voor! Als de test in een omhulsel zit, haal deze er dan af. De bedoeling is dat je een ‘kale’ test overhoudt. Hou dan de hele strip ( dus zonder omhulsel ) 10 seconden onder koud stromend water. De opgehoopte urine wordt hierdoor weggespoeld. HCG geeft de gekleurde lijn. Zie je na deze 10 seconden nog een roze gekleurde lijn? Dan is er kans dat je daadwerkelijk zwanger bent.

Deze methode is echter niet feilloos. Voorgedrukte test strips zullen de grijze waas houden. En weer andere testen drogen blanco op. Voor echte zekerheid kun je het beste met ochtendurine opnieuw testen. Lees de test binnen de tijd af. Mocht deze test nog steeds onduidelijkheid geven? Dan kun je altijd een afspraak bij de huisarts maken.
Deze kan door middel van bloedonderzoek ook je HCG waarde meten.

Meer tips over zwangerschap en opvoeding

Wil jij graag meer tips over de zwangerschap of wanneer jouw kleine wonder geboren is? Lees dan nu deze onderstaande tips:

Op zoek naar handige producten voor jouw baby?

Ben jij op zoek naar handige producten voor als jouw kleine wondertje geboren is? Wij schrijven wekelijks handige reviews over producten die wij zelf en andere mama’s uit onze community hebben getest. 

Benieuwd? Bekijk dan nu onderstaande reviews en blogs over verschillende producten die handig kunnen zijn voor jouw kleine kindje:

Mirjam
Mirjam
Sinds kort schrijf ik met regelmaat artikelen voor Kleine Wonder. Dit doe ik naast mijn baan in het onderwijs. Zelf ben ik moeder van 3 kinderen, waarvan de jongste 1 jaar is.

Related Articles

Zo introduceer je een kindertablet aan je kleintje

Kinderen en technologie: tegenwoordig kunnen zelfs de allerkleinsten eigenlijk al niet meer zonder een beeldscherm. Maar hoe zorg je er nou voor dat je...

De top 5 leukste cadeaus voor een baby: een wereld vol verwondering

Het vinden van het perfecte cadeau voor een pasgeboren baby kan soms een uitdaging zijn. Er zijn talloze opties op de markt, maar welke...

De voordelen van Houten Speelgoed voor Baby’s

Als het gaat om het kiezen van speelgoed voor onze kleintjes, zijn er talloze opties op de markt. Van kleurrijke plastic speeltjes tot interactieve...

Stay Connected

22,014FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer
- Advertisement -

Latest Articles

Zo introduceer je een kindertablet aan je kleintje

Kinderen en technologie: tegenwoordig kunnen zelfs de allerkleinsten eigenlijk al niet meer zonder een beeldscherm. Maar hoe zorg je er nou voor dat je...

De top 5 leukste cadeaus voor een baby: een wereld vol verwondering

Het vinden van het perfecte cadeau voor een pasgeboren baby kan soms een uitdaging zijn. Er zijn talloze opties op de markt, maar welke...

De voordelen van Houten Speelgoed voor Baby’s

Als het gaat om het kiezen van speelgoed voor onze kleintjes, zijn er talloze opties op de markt. Van kleurrijke plastic speeltjes tot interactieve...

Waarom jij als moeder absoluut een elektrische bakfiets moet overwegen

Voor moeders die op zoek zijn naar een praktisch en milieuvriendelijk vervoermiddel dat hen in staat stelt om hun kinderen veilig te vervoeren en...

Zo maak jij je populair bij je (jonge) kinderen 

Raken je kinderen steeds sneller verveeld? Vind je het lastig te bepalen met welk speelgoed zij zich de komende tijd kunnen vermaken? Wellicht is...