Tijdens het voeden van je baby kan het voorkomen dat er wat melk uit het neusje komt. Veel ouders maken zich zorgen als ze dit zien. Melk teruggeven, zou er iets niet goed gaan met mijn kindje? Daarbij is het een vervelend gezicht als er melk uit heet neusje van je baby stroomt. Gelukkig is er vaak niks ernstigs aan de hand. Wat zijn mogelijke oorzaken voor melk uit een neusje bij baby’s? En bij wie kun je terecht voor vragen hierover? We vertellen je er meer over in dit artikel

Borstvoeding of kunstvoeding geven

Je kunt ervoor kiezen om borst – of kunstvoeding aan je baby te geven. Iedere soort voeding heeft zijn eigen voor en nadelen. Zo is één voordeel van borstvoeding dat het een perfecte samenstelling van vitaminen en mineralen voor je kindje biedt. Een ander voordeel is dat borstvoeding altijd op temperatuur is.

Kunstvoeding heeft als voordeel dat je partner ook een voeding kan geven. Met name handig in de nachten of de late avond. Een ander voordeel van kunstvoeding is dat het minder belastend voor je lichaam kan zijn. Heeft de soort voeding nog invloed op het wel of niet teruggeven van melk via de neus?

Bij beide soorten voeding kan het voorkomen dat er bij je baby via het neusje melk terugkomt. Vooral als dit grote hoeveelheden zijn, kun je schrikken. Veel baby’s die melk teruggeven maken daarnaast ook nog een gek geluidje. Wat zijn mogelijke oorzaken voor het teruggeven van melk?

 

Mogelijke oorzaken melk teruggeven uit neusje baby

De meest voorkomende oorzaken waarom baby’s melk teruggeven zijn gulzigheid of last hebben van reflux. Als je baby erg gulzig drinkt, neemt het vaak te grote slokken. Slikken is lastig, waardoor melk uit het neusje terug kan komen. Ook als het maagje te vol zit kan er melk terugkomen.

Een andere oorzaak kan reflux zijn. Baby’s die last van reflux hebben, worden ook wel ‘terugstromers’ genoemd. De inhoud van de maag stroomt door de slokdarm terug naar het mondje van je baby. Een gevolg hiervan kan het teruggeven van melk zijn. Het is een verschil met overgeven. Een kindje wat last van reflux heeft, kan hier veel last van hebben.

Meet de melk eens die terugstroomt

Het is vervelend als je als ouders ineens veel van de voeding terug ziet komen. Zeker met borstvoeding kun je niet zien wat je kindje precies binnen heeft gekregen. Wat kun je doen om een beeld te krijgen van wat je kindje teruggeeft aan melk?

Neem een flesje waar je 50cc vloeistof in doet. Giet dit eens op een leeg dienblad of je keukenblad. Je zult zien dat 50 cc een behoorlijke plas kan geven. De maaginhoud van een baby van 3 weken oud staat gelijk aan 50 cc. In de meeste gevallen zal een baby minder teruggeven dan deze 50 cc. Denk je dat jouw baby wél rond de 50 cc teruggeeft? Neem dan contact op met je verloskundige of huisarts. Ook als je je zorgen maakt of vragen hebt, is de huisarts en verloskundige degene die je verder kan helpen!

Wat te doen aan gulzig drinken baby?

Een baby die erg gulzig drinkt, krijgt niet alleen teveel melk binnen. Ook ‘hapt’ deze vaak lucht. Dit kan weer leiden tot een opgeblazen gevoel en darmkrampjes. Als je kindje gulzig drinkt, haal dan de fles of tepel even uit de mond. Geef je baby zo pauzes. Het advies is om niet minder melk en voedingen aan te bieden. Mocht je hier over denken, overleg dan altijd eerst met de verloskundige. Zij kan, eventueel met hulp van een lactatiekundige, advies hierin geven.

Wat te doen aan reflux baby?

Melk teruggeven komt met name bij baby’s voor die last hebben van reflux.
Veelvoorkomende tips zijn:

  • Draag je baby rechtop. Bijvoorbeeld in een draagzak.
  • Geef kleine beetjes melk per keer. Zo belast je het maagje van de baby minder
  • Er is speciale flesvoeding met johannes broodpitmeel. Deze verdikt de voeding. Hierdoor krijgt voeding minder de kans om terug te stromen.
  • Vraag eens een lactatiekundige mee te kijken naar de houding met voeding.

Blijf met vragen of zorgen over het teruggeven van melk niet rondlopen. De verloskundige en huisarts kunnen behalve advies geven, ook onderzoek doen bij je baby. Verder kunnen zij je baby en jou ook doorverwijzen naar het ziekenhuis mocht dit nodig zijn.

Meer tips over zwangerschap en opvoeding

Wil jij graag meer tips over de zwangerschap of wanneer jouw kleine wonder geboren is? Lees dan nu deze onderstaande tips:

Op zoek naar handige producten voor jouw baby?

Ben jij op zoek naar handige producten voor als jouw kleine wondertje geboren is? Wij schrijven wekelijks handige reviews over producten die wij zelf en andere mama’s uit onze community hebben getest. 

Benieuwd? Bekijk dan nu onderstaande reviews en blogs over verschillende producten die handig kunnen zijn voor jouw kleine kindje: