test
14 C
Amsterdam
zaterdag, 15 juni, 24

Online zwangerschapscursus volgen – Vragen en ervaringen

Prenatale lessen of online zwangerschapscursussen worden sterk aanbevolen door zwangerschapscoaches en verloskundigen. Dit om de beginnende ouders te helpen zich voor te bereiden op hetgeen dat komen gaat.

Veel zwangerschapscursussen worden persoonlijk aangeboden via een ziekenhuis, geboortecentrum of een vrouwengroep. Maar wat als persoonlijke lessen nou niet in je drukke schema passen in verband met werk of mobiliteit? Ook tijdens de huidige COVID-19 crisis kan het voorkomen dat persoonlijke cursussen niet mogelijk zijn. Hierdoor gaat veel kennis verloren.

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook online zwangerschapscursussen beschikbaar. Deze cursussen behandelen vaak dezelfde onderwerpen als persoonlijke en klassikale lessen. In de meeste gevallen krijg je ook toegang tot een digitaal portaal waar je cursusmateriaal kan bestuderen tot een bepaalde periode nadat je jezelf aangemeld hebt. Ideaal dus!

In dit artikel bekijken we een aantal onderwerpen. Hierin komen onder andere kosten, vergoedingen en de modules aan bod die tijdens sommige cursussen worden gegeven.  

Wat is een online zwangerschapscursus?

Een online zwangerschapscursus is een zwangerschapscursus, die zoals al gezegd, online wordt gegeven. In deze cursussen wordt het mogelijk gemaakt om in plaats van een fysieke meeting bij te wonen de lessen en lesmaterialen digitaal door te nemen.

In deze online bevallingscursus komt over het algemeen dezelfde theorie aan bod als tijdens fysieke bijeenkomsten. Je bespaart tijdens een online cursus dus veel tijd!

Waar krijg je mee te maken tijdens de cursus?

De inhoud van de cursus hangt natuurlijk af van de cursus. In dit artikel zullen we verder inzoomen op de online zwangerschapscursus van de Online Geboorte Academie. Deze website is opgericht door Adelina, moeder van twee kinderen en niet-praktiserend verloskundige. Na 7 jaar te hebben gewerkt als verloskundige besloot ze verder te gaan als ondernemer. Vanuit de passie om voorlichting te geven ontstond de Online Geboorte Academie.

De online cursus die gegeven wordt door Adeline bestaat uit 7 modules en een bonus module. Hieronder vind je de 7 modules en de onderdelen die behandeld worden. Samengevat zal je het volgende leren tijdens de zwangerschapscursus online: 

  • Wat kan je verwachten in de laatste periode van jouw zwangerschap en wat zijn de meest voorkomende pijnen en kwalen; 
  • Tips wat te doen wanneer de geboorte begint;
  • Op een rijtje wanneer je de verloskundige dient te bellen;
  • Verschillende mogelijkheden tot pijnstilling;
  • Wat kan je verwachten van de persfase;
  • Tips en tricks voor de eerste week
  • Je leert alle fase van de bevalling kennen en hoe je hiermee om dient te gaan.

Een overzicht van de modules:

Module 1: ‘Even voorstellen’

Een zwangerschap is een intieme periode. Daarom is het ook belangrijk dat een cursus persoonlijk is. Dit staat ook voorop in de eerste module. Hierin stelt Adeline zich voor en probeert vertrouwen te creëren in haar cursus. De opbouw en de structuur van de cursus worden hierin behandeld. Ook wordt er meer verteld over de unieke verloskunde die in Nederland gehanteerd wordt.

Module 2 – De laatste loodjes

In de module ‘de laatste loodjes’ wordt je meegenomen door de laatste periode van de zwangerschap. Wat kan je allemaal verwachten en wat zijn de meest gestelde vragen in die periode? Adeline laat zien hoe je lichaam zich al aan het voorbereiden is op de bevalling.

Module 3 – De ontsluiting

In de module de ontsluiting laat de cursus zien wat er allemaal gebeurt met je lichaam tijdens de ontsluiting, een zeer belangrijk aspect van de bevalling. Middels verschillende tips en tricks leer je hoe je de pijn beter kan opvangen. Daarnaast wordt informatie gegeven over het breken van de vliezen en weet je precies wanneer je het ziekenhuis of de verloskundige moet bellen. Uiteraard zou het fijn zijn als het allemaal zou lukken zonder pijnstillers, maar helaas is het soms echt benodigd. Tijdens deze module leer je de mogelijkheden en de voor- en nadelen hiervan.

Module 4 – De geboorte

Het meest magische moment van je zwangerschap, maar ook de meest intensieve. Mag je direct gaan persen zodra je volledige ontsluiting hebt of is meer benodigd? In deze module krijg je antwoord op deze vraag. Daarnaast wordt de vertelt waarom de geboorte officieel nog niet voorbij is, voordat de placenta is geboren. Ook leer je wat er allemaal gebeurt in de eerste momenten na de bevalling.

Module 5 – Wat kan je doen?

Hoe kan je het beste concentreren tijdens de bevalling? Een vraag die vaak voorbij komt. Je partner leert in deze module hoe hij je het beste kan masseren om je tot rust te brengen. Ook leert je partner hier hoe hij verder nog waardevol kan zijn tijdens de bevalling, iets waar partners vaak tegenaan lopen. Vaak voelt de partner zich namelijk machteloos.

Module 6 – De kraamtijd, en dan?

Wanneer het je eerste bevalling is zal je vaak een intakegesprek hebben met de kraamzorg. Daarom wordt in deze module hier geen aandacht aan besteed, omdat dit al hierin behandeld wordt. In deze module komt vooral een aanvulling op deze informatie. Wat mag je van de zorg verwachten en hoe ziet deze eerste week eruit? Je bent ineens niet meer met zijn tweeën maar vormt een echt gezin. Hier hebben jullie 9 maanden naar uit gekeken!

Module 7 – Voeding

Voeding is essentieel voor de groei van een baby. Deze module is geen volwaardige borstvoedingcursus, maar er zal wel veel aandacht aan besteed worden. We lopen door de belangrijkste punten die jij moet weten in je eerste weken als moeder. Hetzelfde geldt voor flesvoeding, niet iedere mama zit namelijk te wachten op borstvoeding. Deze cursus helpt je ook de beslissing hierin te nemen.

Bonus module

In de bonusmodule vind je veel downloadbare documenten en video’s.

Wat kost de online zwangerschapscursus

Omdat we in de bovenstaande beschrijving van een online zwangerschapscursus zijn uitgegaan van de cursus van Adeline, zullen we ook hier de prijzen van haar cursus vermelden. Het is uiteenlopend wat de prijzen online zijn. Zo vind je gratis online zwangerschapscursussen, maar deze bevatten vaak slechts een deel van de informatie. Op de Online Geboorte Academie worden drie pakketten aangeboden. 

Het grote verschil in deze drie pakketten zit hem voornamelijk in de persoonlijke touch. Zo krijg je bij het goedkoopste pakket (€57,00 euro) geen toegang tot vragensessies. Voor de hogere pakketten (€77,00 en €97,00 euro) zit het verschil in een online groepssessie en een persoonlijke vragengesprek. In deze sessies kan je al jouw vragen omtrent de zwangerschap stellen. 

Bekijk de cursusprijzen hier

Online zwangerschapscursus vergoeding

Of jouw online zwangerschapscursus vergoed wordt, is afhankelijk van jouw verzekeraar. In de meeste gevallen is dit wel het geval. Bel echter altijd naar jouw zorgverzekeraar om dit zeker te weten! Echter, mocht het niet vergoed worden dan is de cursus het geld altijd meer dan waard. Zo blijkt uit de reacties van de cursisten. 

Online zwangerschapscursus ervaringen

Op de website van de Online Geboorte Academie zijn verschillende ervaringen te lezen van moeders die de cursus hebben gevolgt. Hieronder hebben wij er een uitgelicht. Ben je benieuwd naar meerdere ervaringen? Bezoek dan zeker de website even!

“Ik heb de Online Geboorte Academie gevolgd, omdat ik behoefte had aan meer informatie rondom de zwangerschap en vooral de bevalling. Nu ik zwanger ben van ons eerste kindje, merk ik hoe spannend het is en met hoeveel vragen je rond kunt lopen. Toen ik de Online Geboorte Academie tegenkwam, werd ik gelijk enthousiast over het feit dat je het overal online kunt volgen en dat je op een praktische manier goede informatie krijgt van een professional en tevens ervaringsdeskundige. Ik zag mezelf niet echt naar een zwangerschapscursus gaan en dus vond ik dit een fijne oplossing. Zo kon ik tijdens mijn verlof de video’s volgen vanuit huis – ideaal!

De Online Geboorte Academie heeft ervoor gezorgd dat ik beter voorbereid en geïnformeerd mijn zwangerschap kon doorlopen en daardoor ook meer rust en zekerheid kreeg om de bevalling tegemoet te gaan. De inhoud van de video’s vond ik praktisch, duidelijk en Adelina legt alles op een fijne, rustige manier uit, waardoor ik dat zelf ook ben geworden. Zeker een aanrader!”

Overtugid? Volg de cursus!

Willemijn
Willemijnhttps://www.kleinewonder.nl/
Hi! Mijn naam is Willemijn, 38 jaar oud en oprichter van Kleine Wonder. Zelf heb ik 3 kinderen, Pim (9 jaar), Lisa (5 jaar) en Emma (2 jaar). Op deze blog deel ik je mijn ervaringen met producten en situaties die voor vele ouders herkenbaar zullen zijn. Vragen? Stel ze gerust!

Related Articles

Het juiste bedje voor elke leeftijd: wanneer stap je over?

Het kiezen van het juiste bedje voor je kind is een belangrijke beslissing. Elk kind groeit en ontwikkelt zich anders, en dus is de...

Vervelen je kinderen zich altijd tijdens een roadtrip? Met deze 4 tips los je dit probleem op!

Een roadtrip kan een fantastische manier zijn om als gezin tijd door te brengen, nieuwe plaatsen te ontdekken en herinneringen te creëren. Maar we...

De kracht van een knuffel: hoe het de band met mijn zus versterkt

IntroductionKnuffelen is een eenvoudige daad van fysiek contact die een diepgaand effect kan hebben op onze emoties en gezondheid. In dit artikel zullen...
- Advertisement -

Latest Articles

Het juiste bedje voor elke leeftijd: wanneer stap je over?

Het kiezen van het juiste bedje voor je kind is een belangrijke beslissing. Elk kind groeit en ontwikkelt zich anders, en dus is de...

Vervelen je kinderen zich altijd tijdens een roadtrip? Met deze 4 tips los je dit probleem op!

Een roadtrip kan een fantastische manier zijn om als gezin tijd door te brengen, nieuwe plaatsen te ontdekken en herinneringen te creëren. Maar we...

De kracht van een knuffel: hoe het de band met mijn zus versterkt

IntroductionKnuffelen is een eenvoudige daad van fysiek contact die een diepgaand effect kan hebben op onze emoties en gezondheid. In dit artikel zullen...

De ultieme gids voor het vinden van de juiste kindermaat

InleidingHet vinden van de juiste maat voor kinderkleding is van groot belang. Het zorgt niet alleen voor comfort en veiligheid, maar kan ook...

De voordelen van het dragen van een romper voor oudere kinderen

IntroductionRompers are one-piece garments that are a popular choice for babies and toddlers, but did you know that they are also a great...