Met doorslapen bedoelen we dat een baby 8 tot 12 uur aaneengesloten slaapt, zonder voeding. Pasgeboren baby’s slapen zelden door. Zo rond de 2 maanden slaapt je baby door. Verschillen hierin blijven. Er zijn baby’s die al eerder doorslapen, na 3 weken al. Ook later kan. En dan heb je ook nog te maken met baby’s die niet mogen doorslapen. Wat kun je hieraan doen?
Wanneer baby doorslapen vertikt
Veel ouders waarderen slaap nog meer als ze een kleintje hebben. En dan vooral de nachtelijke slaap. Als je er ‘s nachts 1 of 2 keer uit bent geweest, merk je bij het opstaan soms dat je lijf nog meer slaap had gewild. Het kan ook dat je nog meer keren eruit moest. Doorslapen heeft vooral te maken met de vraag of je baby wel of geen voeding nodig heeft ‘s nachts. Komt je baby nog 1 tot 2 keer in de nacht? En merk je dat je op je tandvlees gaat lopen bijvoorbeeld door slaapgebrek?
Het kan het proberen waard zijn om dan iedere 3 uur overdag te voeden. Voed volgens een vast schema, dat brengt structuur. Als dit niet helpt, overleg dan eens met een arts. Het kan dat je kindje niet voldoende heeft aan de voeding die hij krijgt. We noemen dit ook wel een hongerige baby. Ook kan het zijn dat de voeding ( als je flesvoeding geeft ) te zwaar is om te verteren of voor andere lichamelijke ongemakken zorgt.
Wanneer mag een baby doorslapen?
Vanaf welke leeftijd mag een baby doorslapen, vragen veel kersverse ouders zich af. Want als je het geluk hebt dat je baby zo heerlijk wél slaapt ‘s nachts, moet je deze dan echt wekken voor een voeding? Hier zijn de meningen over verdeeld. En het is ook net aan wie je deze vraag stelt. Een arts zal een ander antwoord geven als een vriendin bijvoorbeeld. Een baby mag doorslapen als deze overdag alle voedingen gekregen heeft.
Voor flesvoeding kun je de benodigde voeding gemakkelijk berekenen. De som hierbij is: het aantal kilo dat je baby weegt x 150 ml melk. Weegt je baby 4 kilo? Dan heeft je baby op een dag 4 x 150 ml melk nodig, in totaal 600 ml dus. Drinkt je baby deze hoeveelheid overdag? Dan kun je hem met een gerust hart laten doorslapen ‘s nachts.
Als blijkt dat je kindje in groei achterloopt, is het dringende advies om je baby wel wakker te maken. Je baby heeft dan de voeding hard nodig om te groeien. Als je baby goed groeit en ‘s nachts doorslaapt kun je je kleintje vaak lekker laten slapen. En zelf ervan genieten om weer op te laden!
Wanneer kan een baby doorslapen in slaapzak?
Je kunt vanaf de geboorte als je dit wilt al je baby in een baby slaapzak doen. Dit zorgt ervoor dat je kindje lekker warm slaapt. En veilig, ook heel belangrijk. Krijgt je baby overdag de voedingen die nodig zijn? Dan kan je kleintje prima de nacht doorslapen. Ook met baby slaapzak. De baby slaapzak zorgt voor een veilige slaaphouding. En dat geeft je als ouders weer een veilig gevoel.
Wanneer mag een baby doorslapen met speen in?
Als je baby veel een speen gebruikt, is dit een teken van zuigbehoefte. Vooral hongerige baby’s kunnen soms een speen echt nodig hebben. Ze hebben dan wel de maximale voeding die ze mogen krijgen op een dag gekregen. Maar nog steeds trek en zuigbehoefte. Een speen is dan fijn voor ze. Daarnaast kan een speen ook helpen tegen darmkrampjes bij baby’s. In principe geldt dat een baby met speen in mag doorslapen als deze overdag de voedingen gehad heeft die het nodig heeft.
Dit is allemaal om je baby zo gezond mogelijk te houden. Voeding, slaap, ritme en regelmaat. Dat helpt allemaal mee om een gezonde, blije en goed slapende baby te houden. Raak niet in paniek als je kindje niet goed slaapt. Niet iedere baby vanaf 8 weken slaapt al goed door. Sterker nog, veel ouders herkennen het als je zegt dat je baby niet doorslaapt.
Je kunt altijd op het consultatiebureau je zorgen over het wel of niet doorslapen delen. Doe dit ook gerust, daar zijn ze voor!