De meeste baby’s gaan tussen de 15 en 18 maanden over naar 1 slaapje per dag. Jongere kinderen slapen twee tot zelfs wel drie keer per dag. Wanneer over naar 1 slaapje, is als je merkt dat er voldoende energie uit de slaapjes gehaald wordt. Of met andere woorden: Als je baby ‘s nachts een volle nacht doorslaapt.
Denk aan 10 tot 12 uur per nacht. Een ander kenmerk van wanneer naar 1 slaapje gegaan kan worden? Dat is als je baby ‘s ochtends niet meer wil slapen. Of heel kort. Wanneer naar 1 slaapje is per kind verschillend.
Wanneer van 2 naar 1 slaapje?
Iedere baby heeft een ander slaapritme. Dat maakt het wel eens lastig. Dat je als ouder denkt: ‘Wanneer van 2 naar 1 slaapje voor mijn kindje?’ Jonge baby’s hebben een heel ander slaappatroon als oudere baby’s.
Zo slapen pasgeboren baby’s het grootste gedeelte van de dag. Van lieverlee zal dit ritme zich opsplitsen in 3 slaapjes per dag. Twee slaapjes per dag is één dutje ‘s ochtends en ‘s middags weer een slaapje. Merk je dat je kindje met 2 slaapjes in de ochtend moeilijk in slaap komt? Denk aan heel kort slapen of helemaal niet willen slapen?
Er zijn kinderen die bijna hysterisch worden als ze ‘s ochtends naar bed gaan. Meestal is dit overgangsmoment rond de 15 maanden. Al zijn er ook kinderen die vanaf 1 jaar dit moment hebben. Of vanaf 3 jaar. Het kan dus heel verschillend zijn.
>> Lees ook wanneer je kind in een peuterbedje kan!
Wanneer baby 1 slaapje?
Het helpt om goed naar je kind te kijken om te weten wanneer 1 slaapje voldoende rust geeft. Denk aan:
- Oogt je kindje ‘s ochtends moe? Wrijft het in de ogen, huilt het veel of wil het niets? Dit kan een teken van vermoeidheid zijn. Een slaapje ‘s ochtends is dan nog fijn.
- Slaapt je kindje de nachten goed door? Wordt het weinig tot niet wakker? Dan kunnen twee slaapjes ervoor zorgen dat je baby ‘s nachts minder goed gaat slapen. Het doel is om een volle nacht slaap te maken. Schrap in dit geval het eerste slaapje.
- Hoe gaat het middagslaapje? Slaapt je kindje lang of kort? Wordt het uitgerust wakker met 1 slaapje? Een goede draadmeter om te weten of je kindje toe is aan de overgang naar 1 slaapje.
Veel kinderen zijn na hun middagslaapje rond het avondeten ook moe. Denk aan een uurtje of half 5 / 5 uur. Probeer eens of een rustmoment inbouwen voor je kindje helpt. Dit combineer je dan met 1 slaapje ‘s middags. Het ochtenddutje vervalt dan.
Wanneer 1 slaapje net niet genoeg is
Je kindje is toe aan 1 slaapje overdag. Wanneer baby 1 slaapje krijgt, is er vaak een overgangsmoment. Twee slaapjes is teveel, 1 slaapje is te weinig. Het helpt als je dan in de namiddag bewust een rustmoment inbouwt voor je kleintje. Hoe ziet zo’n rustmoment inplannen er dan uit?
Hierbij wat tips:
- Boekjes voorlezen! Een rustmoment voor je kindje. Neem je kindje lekker op schoot en wijs de plaatjes aan. Naast een rustmoment ook heel goed voor de taal – en spraakontwikkeling.
- Even in de box geeft ook rust voor je kindje én voor jou. Probeer eens om hier speciaal speelgoed voor apart te houden. Zo is het afwisselend en uitdagend. Denk aan blokken bouwen of speelgoed met muziek. Vooral klassieke muziek heeft een rustgevende werking.
- Maak een wandeling buiten. Frisse lucht kan vermoeidheid ook verdrijven. En je kleintje heeft wat te kijken!
- Zet je kindje in de kinderstoel of wipper bij je terwijl je het eten kookt. Een puzzeltje of boekje erbij kan fijne afleiding geven.
Lees ook: Vanaf wanneer slaapt een baby door?
Vertrouw op je ouderinstinct bij wanneer je van 2 naar 1 slaapje wil gaan
Elk mens en ook elk kind heeft een ander slaappatroon. De één heeft veel energie, de ander is er snel doorheen. Zo is het ook met slapen. Je kindje kan veel of juist weinig slaap nodig.
Is je kindje anderhalf en heeft deze nog 2 slaapjes nodig? Gun het je kleintje! Maar ook als je kindje met één jaar al geen rustmomenten meer wil en de nacht wél doorslaapt is dit prima. Kies wat past bij je kind en luister naar je ouderinstinct.
Meer tips over zwangerschap en opvoeding
Wil jij graag meer tips over de zwangerschap of wanneer jouw kleine wonder geboren is? Lees dan nu deze onderstaande tips:
- Een baby wel of niet wakker maken voor avondvoeding?
- Wanneer slaapt een baby door?
- Wanneer stoppen met flesvoeding?
- Wanneer kan een baby lachen?
- Zwanger, wanneer ben ik uitgerekend?
- Wanneer kan een baby zitten?
- Baby schudt met hoofd tijdens drinken
- Wanneer verkleiner uit max-cosi?
- Merk uit neusje bij baby
- Baby huilt hysterisch bij naar bed gaan
- Baby wil overdag niet slapen
- Welke kleding- en schoenmaat heeft mijn kind nodig?
- Sprongetjes: de sprongen van je baby in zijn/haar eerste jaar
- Wat is de TOG waarde en waar let ik op?
- 12 zwangerschap symptomen die je kan ervaren tijdens je zwangerschap
- Hoe ziet een indroogstreep eruit?
- Baby 1 maand oud
- Baby 2 maanden oud
- Baby 3 maanden oud
- Baby 4 maanden oud
- Baby 5 maanden oud
- Baby 6 maanden oud
Op zoek naar handige producten voor jouw baby?
Ben jij op zoek naar handige producten voor als jouw kleine wondertje geboren is? Wij schrijven wekelijks handige reviews over producten die wij zelf en andere mama’s uit onze community hebben getest.
Benieuwd? Bekijk dan nu onderstaande reviews en blogs over verschillende producten die handig kunnen zijn voor jouw kleine kindje:
- Joolz Day 3 review en ervaringen
- Hamilton X1 One Prime Buggy ervaringen en review
- Mountain Buggy Urban Jungle ervaringen en review
- Easywalker Buggy XS Black ervaringen en reviews
- Babydraagzak Manduca XT – review en beste prijs
- Safety 1st kinderstoel
- Maxi Cosi Rodifix Airprotect review
- Review over de Luvion Easy Babyphone: De babyfoon met camera
- Fisher Price Kasse – De leukste winkelkassa om mee te spelen
- Luvion Essential – Een award winnende babyfoon met camera
- Lego Duplo treinset
- Chicco Next2Me in verschillende varianten
- NUK drinkfles
- Crocodile Creek drinkfles
- Bekijk onze webshop met ruim 78.000 producten
- Beste zitverhoger auto? Bekijk onze top 5
- UPPAbaby Vista V2 review en aanbieding
- Zwitsal billendoekjes aanbieding
- Doona autostoel kopen