18.2 C
Amsterdam
vrijdag, 29 september, 23

Wat is de TOG waarde en waar let ik op?

De TOG waarde staat voor Thermal Overall Grade. Je kunt het als meetlat zien voor hoe bepaalde kleding of beddengoed warmte vasthoudt. De TOG kan een hulpmiddel zijn om ervoor te zorgen dat je baby het te warm of juist te koud heeft.

Een TOG geeft een cijfer. De TOG waarde winter hoort hoger te zijn dan de TOG waarde zomer. Hoe hoger het getal van de TOG, hoe meer warmte deze vasthoudt. In de zomer maak je gebruik van kleding en beddengoed met een lage TOG waarde. Deze stoffen voeren warmte beter af. Zo voorkom je oververhitting van je kind.

TOG waarde tabel

Om het verschil TOG waarde zomer en TOG waarde winter te verduidelijken, een tabel met verschillende waardes:

Product

Waarde

Slaapzak winter

1.0 - 3.5

Slaapzak zomer

0.3 - 1.0

Romper korte mouw

0.2

Laken

0.2

Inbakerdoek

0.2 - 2.9

boxpak van katoen

1.0

broek

2.0

Vest

2.0

De tog waarde tabel maakt goed inzichtelijk met welke kledingstukken je je kind in de zomer of winter aan kunt kleden. Kijk naar de tog waarde slaapzak om zo je kindje lekker te laten slapen. Een hoge tog waarde slaapzak zorgt in de winter voor voldoende warmte. Maak altijd gebruik van een katoenen lakentje. Katoen ademt en maakt het geschikt voor ieder seizoen.

Wat is de tog waarde en zijn herkomst?

In Groot-Brittanië zijn ze al vele jaren gewend met deze graadmeter. Waar kun je de tog waarde baby nu vinden? De tog waarde baby staat meestal op de etiketten in de kleding van je kindje. Kijk eens naar de etiketten en of je daar de waarde kunt ontdekken. Ook in slaapmateriaal en benodigdheden staat deze vaak in het label afgedrukt.

Het is voor een baby nog niet mogelijk om zelf zijn lichaamstemperatuur te regelen. Hij is hierin volledig afhankelijk van jou. Te warm of te koud is niet goed voor je kindje. Naast dat het zelfs gevaarlijk voor de gezondheid kan zijn, zal je kindje ook niet lekker slapen.

Om te weten of je de juiste temperatuur te pakken hebt, is de regel dat de tog niet hoger is als 4.0 Het meest ideaal is het als je tussen de 2.5 en 4.0 TOG uitkomt. Tel hiervoor alle lakentjes, dekentjes en kledingstukken van je baby bij elkaar op.

TOG waarde puckababy

Puckababy is een bekende producent van heerlijk beddengoed. Daarnaast hebben ze ook fijne slaapzakken. En wat helemaal fijn is, ze denken mee. Zo kun je op de site van alle producten de tog waarde puckababy vinden! Of je nu een slaapzak hebt gekocht of beddengoed. Alle gegevens zijn snel en gratis te vinden.

Tips om je kindje veilig te laten slapen

Alle baby’s die in het ziekenhuis geboren worden krijgen meteen een schattig mutsje op. Dit mutsje is niet enkel ter decoratie bedoeld. Een baby verliest zijn lichaamswarmte via het hoofdje. Als je baby het dus te warm heeft, zal dit via het hoofdje proberen om de lichaamstemperatuur naar beneden te krijgen.

Andersom geldt dit ook. Kinderen die het te koud hebben, zijn erg geholpen bij het mutsje om te zorgen dat ze niet teveel warmte verliezen. De kraamverzorgster meet twee keer op een dag de temperatuur van je baby.

Als de kraamweek erop zit, kunnen de meeste kindjes hun temperatuur beter reguleren. En anders helpen papa of mama graag mee met een warm kruikje en het juiste beddengoed. Het is niet nodig dat je kind een jaar lang dat mutsje draagt.

Een kindje dat vochtig aanvoelt en zweet, is te warm gekleed. Kleine baby’s liggen en slapen veel. Als ze dan verpakt zitten in meerdere stoffen die niet ademen en een hoge TOG waarde hebben, is de kans op oververhitting aanwezig. Een gevaarlijke situatie die zelfs tot wiegendood kan leiden. Werk zoveel mogelijk met laagjes en met ademende stoffen zoals katoen.

Voel ook regelmatig aan de handen, voetjes en het hoofd van je baby hoe warm of koud deze aanvoelt. De kraamverzorgster zegt vaak: Trek ze een laagje extra aan als wat je zelf aan hebt. Als je dan ook nog naar het TOG cijfer kijkt, dan zit je zeker goed.

Meer tips over zwangerschap en opvoeding

Wil jij graag meer tips over de zwangerschap of wanneer jouw kleine wonder geboren is? Lees dan nu deze onderstaande tips:

Op zoek naar handige producten voor jouw baby?

Ben jij op zoek naar handige producten voor als jouw kleine wondertje geboren is? Wij schrijven wekelijks handige reviews over producten die wij zelf en andere mama’s uit onze community hebben getest. 

Benieuwd? Bekijk dan nu onderstaande reviews en blogs over verschillende producten die handig kunnen zijn voor jouw kleine kindje:

Mirjam
Mirjam
Sinds kort schrijf ik met regelmaat artikelen voor Kleine Wonder. Dit doe ik naast mijn baan in het onderwijs. Zelf ben ik moeder van 3 kinderen, waarvan de jongste 1 jaar is.

Related Articles

Zo introduceer je een kindertablet aan je kleintje

Kinderen en technologie: tegenwoordig kunnen zelfs de allerkleinsten eigenlijk al niet meer zonder een beeldscherm. Maar hoe zorg je er nou voor dat je...

De top 5 leukste cadeaus voor een baby: een wereld vol verwondering

Het vinden van het perfecte cadeau voor een pasgeboren baby kan soms een uitdaging zijn. Er zijn talloze opties op de markt, maar welke...

De voordelen van Houten Speelgoed voor Baby’s

Als het gaat om het kiezen van speelgoed voor onze kleintjes, zijn er talloze opties op de markt. Van kleurrijke plastic speeltjes tot interactieve...

Stay Connected

22,014FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer
- Advertisement -

Latest Articles

Zo introduceer je een kindertablet aan je kleintje

Kinderen en technologie: tegenwoordig kunnen zelfs de allerkleinsten eigenlijk al niet meer zonder een beeldscherm. Maar hoe zorg je er nou voor dat je...

De top 5 leukste cadeaus voor een baby: een wereld vol verwondering

Het vinden van het perfecte cadeau voor een pasgeboren baby kan soms een uitdaging zijn. Er zijn talloze opties op de markt, maar welke...

De voordelen van Houten Speelgoed voor Baby’s

Als het gaat om het kiezen van speelgoed voor onze kleintjes, zijn er talloze opties op de markt. Van kleurrijke plastic speeltjes tot interactieve...

Waarom jij als moeder absoluut een elektrische bakfiets moet overwegen

Voor moeders die op zoek zijn naar een praktisch en milieuvriendelijk vervoermiddel dat hen in staat stelt om hun kinderen veilig te vervoeren en...

Zo maak jij je populair bij je (jonge) kinderen 

Raken je kinderen steeds sneller verveeld? Vind je het lastig te bepalen met welk speelgoed zij zich de komende tijd kunnen vermaken? Wellicht is...