Kinderen en technologie: tegenwoordig kunnen zelfs de allerkleinsten eigenlijk al niet meer zonder een beeldscherm. Maar hoe zorg je er nou voor dat je je kindje op verantwoordelijke wijze leert omgaan met een telefoon, tablet of computer? Daar is een kindertablet uitermate geschikt voor, en in dit artikel leggen we je graag uit waarom.
Waarom een kindertablet kopen?
Ten eerste horen we je denken: een speciale kindertablet? Maar dan kan ik toch ook mijn eigen tablet delen met mijn kindje? Maar we overtuigen je graag van de meerwaarde van een kindertablet. En we besparen je ook maar al te graag de pijn (en de kosten) van een gebroken iPad scherm of de reparatie van je net nieuw aangeschafte tablet.
Een kindertablet werkt namelijk anders dan een reguliere iPad of Android tablet. Zo ziet de interface er veel simpeler uit, heb je een bumper eromheen die wel tegen een stootje kan, en is de technologie ook geavanceerder.
Een kindertablet is namelijk ontwikkeld met maar één belang in gedachten: de veiligheid van jouw kindje. Een iPad speciaal voor kinderen beschikt bijvoorbeeld over een internet filter, waardoor je kleintje geen ongewenste internet content te zien krijgt.
Voorkomen dat er te veel tijd achter een kindertablet wordt gespendeerd
Een van de grootste zorgen van ouders is de schermtijd van kinderen. De negatieve effecten van overmatig schermgebruik zijn dan ook niet mals en zijn wel redelijk bekend: serieuze slaapproblemen, problemen met socialiseren en gezondheidsproblemen liggen al snel op de loer.
Ook zijn schermen afleidend en verslavend, waardoor het goed mogelijk is dat je kindje minder tijd spendeert aan zijn of haar ontwikkeling. Reden genoeg dus om voorzichtig te zijn, maar hoe pak je dat als ouder zijnde aan?
Gelukkig hoef je je daar met een goede kindertablet weinig zorgen over te maken. Zulke tablets onderscheiden zich vooral van de ‘reguliere’ tablets dankzij hun restricties en de controle die ouders kunnen houden.
Zo hebben kindertablets een ingebouwde ‘schermtijd limiet’, waarmee je als ouder zijnde de controle houdt over de tijd die je kleintje spendeert achter de tablet. Je stelt de limiet vooraf in. Zit de tijd erop? Dan schakelt de tablet zichzelf automatisch uit. Dat scheelt jou weer zo’n eindeloze ‘nog-5-minuten’ discussie.
Ook geen zorgen over gehoorschade met een goede kindertablet
Dat je geen zin hebt om de hele dag naar Paw Patrol, Dora of Spongebob te luisteren, snappen makers van een kindertablet natuurlijk ook maar al te goed. Daarom zijn er speciale koptelefoons ontwikkeld die je op een iPad voor kinderen kunt aansluiten. En dan horen we je al denken: maar dat kan toch nooit goed gaan? Voor je het weet staat het geluid op het maximale volume.
Ook hier heb je geen omkijken meer naar: een kindertablet heeft een maximaal volume dat niet eens in de buurt komt van de power van een reguliere koptelefoon. Daardoor hoef je je geen zorgen te maken dat je kleintje al op jonge leeftijd gehoorschade oploopt. Wel zo fijn!