5.5 C
Amsterdam
vrijdag, 01 maart, 24

Zwanger en last van voet- of slaapklachten? Deze oplossingen bieden verlichting

Tijdens je zwangerschap kan je verschillende klachten ervaren. Enkele van de meest voorkomende klachten tijdens de zwangerschap zijn ochtendmisselijkheid, vermoeidheid, opgezwollen enkels en voeten, en slaapproblemen. Aan veel klachten kun je weinig doen. Aan voetklachten en slaapklachten gelukkig wél.

Zwanger? Tips om voet- of slaapklachten te verlichten

Gezwollen enkels en voeten tijdens je zwangerschap

Gezwollen enkels en voeten, ‘oedeem’ in medische termen, komen vaak voor tijdens de zwangerschap. Zwelling treedt op wanneer overtollig vocht zich ophoopt in de weefsels van het lichaam.

De belangrijkste oorzaak van oedeem, een van de meest voorkomende voetklachten tijdens de zwangerschap, is een toegenomen bloedvolume, wat de druk in de bloedvaten verhoogt en vocht in de omliggende weefsels duwt.

Door hormonale veranderingen ontspannen de bloedvaten zich, waardoor ze verwijden en je meer vocht vasthoudt. Ook kunnen door je groeiende buik de grote bloedvaten in je bekken onder druk komen te staan, wat de bloedcirculatie vanuit de benen naar het hart belemmert.

De extra zwangerschapskilootjes kunnen bovendien je houding veranderen, wat voor extra druk op de hielen zorgt en voetklachten als hielspoor kan veroorzaken.

Oedeem verminderen en klachten verlichten

Het hoog leggen van je benen kan helpen vocht uit de enkels en voeten te laten wegvloeien en de zwelling verminderen. Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, en het vermijden van langdurig staan of zitten, kan de bloedcirculatie helpen verbeteren en vochtretentie verminderen.

Ook kunnen aanpassingen in je voedingspatroon oedeem tegengaan. Zorg dat je voldoende vocht binnenkrijgt en gehydrateerd blijft. Uitdroging zet het lichaam namelijk om meer vocht vast te houden. Verminder ook je zoutinname en vermijd natriumrijke voedingsmiddelen, want ook hierdoor ga je meer vocht vasthouden.

Verder kan ook het dragen van comfortabele, ondersteunende schoenen − eventueel met inleg- of steunzool − die voldoende ruimte bieden voor gezwollen voeten helpen. Net als het dragen van compressiekousen.

Deze kousen verbeteren de bloedcirculatie in de benen en verminderen zodoende de zwelling. Wat ook helpt om de bloedcirculatie te verbeteren, is een zachte voetmassage. Door een masseur of natuurlijk je partner. Een voetmassage werkt bovendien ontspannend.

Merk op dat een milde zwelling in de enkels en voeten vaak voorkomt tijdens de zwangerschap en normaal is. Is de zwelling ernstig en gaat deze gepaard met pijn en/of roodheid? Neem dan contact op met je arts of verloskundige.

Slaapklachten tijdens je zwangerschap

Een andere veelvoorkomende klacht tijdens de zwangerschap, zijn slaapproblemen. Slaapproblemen en slaapklachten zijn vrij algemeen tijdens de zwangerschap en vaak het gevolg van gewichtstoename en een groeiende buik, die het aannemen van een comfortabele houding bemoeilijken. Juist voor zwangere vrouwen is het belangrijk om voldoende slaap te krijgen, zowel voor je baby als voor jezelf.

Tips om slaapproblemen tijdens de zwangerschap te verminderen

Om beter te slapen tijdens je zwangerschap, hebben we de volgende tips voor je.

Om sneller in slaap te vallen, kun je cafeïne het beste links laten liggen, vooral ‘s middag’s en ‘s avonds. Ook een zware maaltijd vlak voor het slapengaan kun je beter vermijden, aangezien je hierdoor last kunt krijgen van brandend maagzuur en zure oprispingen.

Hoewel het belangrijk is om tijdens je zwangerschap voldoende gehydrateerd te blijven, kun je het beste weinig tot niets meer drinken vlak voor het slapengaan om je nachtelijke toiletbezoekjes te beperken.

Ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen, meditatie of (zwangerschaps)yoga kunnen je helpen bij het verminderen van stress en zorgen voor een ontspannen nachtrust.

Slaap comfortabeler en beter met een voedingskussen

Het vinden van een comfortabele slaaphouding is een van de beste manieren om de slaapkwaliteit tijdens je zwangerschap te verbeteren. Veel zwangere vrouwen hebben baat bij een voedingskussen, ook wel zwangerschapskussen genoemd, om klachten door een verkeerde slaaphouding te verminderen.

Hoewel een voedingskussen bijna een musthave is tijdens je zwangerschap, is het belangrijk om het juiste soort zwangerschapskussen te kiezen. Voedingskussens zijn er namelijk in verschillende vormen en maten, passend bij jouw persoonlijke behoefte.

Het is dus belangrijk om een voedingskussen te vinden dat jij het meest comfortabel vindt. Je verloskundige kan je ongetwijfeld helpen bij het kiezen van het juiste kussen voor jou.

Zo vinden veel zwangere vrouwen het prettig om op hun zij met een kussen onder hun buik te slapen, wat de spanning op de onderrug en het bekken vermindert. Het kussen kan echter ook achter de rug worden geplaatst, wat helpt rugklachten te verminderen.

Sommige voedingskussens zijn ontworpen om onder de buik én tussen de knieën te plaatsen, wat helpt bij het verminderen van de druk op de heupen en rug, en tevens de klachten bij rustelozebenensyndroom (RLS) kan verminderen.

Heb je last van brandend maagzuur? Dan kun je het voedingskussen het beste onder je hoofd en bovenlichaam positioneren. Deze houding vermindert brandend maagzuur en voorkomt zure oprispingen. Slaap lekker!

Doe je voordeel met onze adviezen en tips om voetklachten en slaapproblemen tijdens je zwangerschap te verminderen. Zo verloopt je zwangerschap ongetwijfeld een stuk comfortabeler.

Related Articles

Het juiste bedje voor elke leeftijd: wanneer stap je over?

Het kiezen van het juiste bedje voor je kind is een belangrijke beslissing. Elk kind groeit en ontwikkelt zich anders, en dus is de...

Vervelen je kinderen zich altijd tijdens een roadtrip? Met deze 4 tips los je dit probleem op!

Een roadtrip kan een fantastische manier zijn om als gezin tijd door te brengen, nieuwe plaatsen te ontdekken en herinneringen te creëren. Maar we...

De kracht van een knuffel: hoe het de band met mijn zus versterkt

IntroductionKnuffelen is een eenvoudige daad van fysiek contact die een diepgaand effect kan hebben op onze emoties en gezondheid. In dit artikel zullen...
- Advertisement -

Latest Articles

Het juiste bedje voor elke leeftijd: wanneer stap je over?

Het kiezen van het juiste bedje voor je kind is een belangrijke beslissing. Elk kind groeit en ontwikkelt zich anders, en dus is de...

Vervelen je kinderen zich altijd tijdens een roadtrip? Met deze 4 tips los je dit probleem op!

Een roadtrip kan een fantastische manier zijn om als gezin tijd door te brengen, nieuwe plaatsen te ontdekken en herinneringen te creëren. Maar we...

De kracht van een knuffel: hoe het de band met mijn zus versterkt

IntroductionKnuffelen is een eenvoudige daad van fysiek contact die een diepgaand effect kan hebben op onze emoties en gezondheid. In dit artikel zullen...

De ultieme gids voor het vinden van de juiste kindermaat

InleidingHet vinden van de juiste maat voor kinderkleding is van groot belang. Het zorgt niet alleen voor comfort en veiligheid, maar kan ook...

De voordelen van het dragen van een romper voor oudere kinderen

IntroductionRompers are one-piece garments that are a popular choice for babies and toddlers, but did you know that they are also a great...