7.8 C
Amsterdam
vrijdag, 19 april, 24

Zwanger, wanneer ben ik uitgerekend?

Als je een positieve zwangerschapstest in je handen hebt, komt meteen de vraag op: ‘Wanneer ben ik uitgerekend?’ Een zwangerschap duurt 9 maanden, ook wel als 40 weken geteld. En van die 40 weken, krijg je de eerste weken ‘cadeau’.

Een positieve test is dus niet het startpunt waarop je de zwangerschapsduur telt. Er zijn online zwangerschapstools die voor je berekenen wanneer uitgerekende datum is, al zijn deze niet altijd 100% nauwkeurig.

Je kunt het ook zelf berekenen! En een verloskundige of gynaecoloog zal daarnaast ook de uitgerekende datum door meten en gegevens bepalen. Aan de hand van de termijnecho zal er ook een zwangerschapsverklaring aan je meegegeven worden. Hierop staat de uitgerekende datum ook vermeld.

Wanneer uitgerekend zelf berekenen

Kun je niet wachten tot de eerste echo bij de verloskundige? Heel begrijpelijk! Je kunt wanneer uitgerekende datum in zicht is, ook zelf berekenen. Dit doe je door:

  • De lengte van je cyclus 
  • En de dag van je laatste menstruatie erbij te pakken.

Als je vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie rekent, tel je er 40 weken bij op. Dan weet je wanneer jouw uitgerekende datum is! Tel je vanaf het moment van de bevruchting ( 2 weken na je laatste menstruatie ) dan tel je er 38 weken bij op.

Wanneer uitgerekend zwanger lastig is om te bepalen, dan zijn er ook nog speciale zwangerschapstest hiervoor. Deze geven een indicatie van hoe lang je zwanger bent.

Bijvoorbeeld die van Clear Blue. Deze geeft met het aantal weken aan hoe lang je zwanger bent. Geeft de test: ‘Zwanger, 2 weken aan?’ Dan ben je zwanger, wanneer ben je dan uitgerekend in dit voorbeeld? Dat is dan over 36 weken. Je krijgt de eerste 2 weken namelijk erbij. 2 weken zwanger, betekent 4 weken op weg.

Wanneer ben je uitgerekend?

Deze vraag zul je als zwangere heel veel gaan horen. Wanneer uitgerekende datum zwanger bekend is, is het fijn als je deze kan delen! Je werkgever zal dit ook graag weten. Hiervoor krijg je bij de verloskundige of gynaecoloog een speciale zwangerschapsverklaring mee. Met deze verklaring kan de werkgever (betaalde ) vervanging voor je verlof regelen. 

Weet jij al hoe je je zwanger en de uitgerekende datum wereldkundig wil maken? Doe je dit op een speciale manier of door een gender revael party bijvoorbeeld? Er zijn tegenwoordig heel veel leuke mogelijkheden hiervoor!

Nu 12 weken zwanger wanneer uitgerekend?

Rond de 12 weken staat de termijnecho gepland. Met deze echo zal de verloskundige kijken naar de grootte van de foetus. Met behulp van diverse metingen wordt de duur van je zwangerschap in beeld gebracht.

Als je nu 12 weken zwanger bent, noemen we dit ook wel 3 maanden zwanger. Gefeliciteerd. Over een half jaar is je uitgerekende datum!

4 – 5 weken zwanger wanneer uitgerekend?

Als je 4 – 5 weken zwanger bent, noemen we dit ook wel ‘een week over tijd’. Dit is afhankelijk van de duur van je cyclus, maar de meeste vrouwen zullen dan een week te laat zijn met hun menstruatie.

Over gemiddeld 8 maanden ben je uitgerekend. Pak de kalender erbij en tel vanaf nu 35 tot 36 weken erbij. Dan weet je wanneer de uitgerekende datum zou kunnen zijn. Het beste is om daarnaast ook de echo van de verloskundige af te wachten.

Deze kan heel specifiek kijken naar de lengte van je baby en zo een nauwkeurige berekening van de uitgerekende datum maken.

Wanneer ben ik uitgerekend ivf?

Als je door middel van ivf, een vruchtbaarheidsbehandeling, zwanger bent geworden, is de uitgerekende datum op een andere manier te berekenen.

Je neemt dan de dag van de punctie, inseminatie of ovulatie. Bij IVF tel je bij de eerste dag laatste menstruatie 14 dagen voor de punctie op. Als je zwanger bent geworden door IVF, zal een gynaecoloog je in de meeste gevallen ook tijdens de zwangerschap blijven.

Het kan ook dat je zelf mag kiezen of je bij de gynaecoloog of de verloskundige onder toezicht wilt blijven. In ieder geval, zal een gynaecoloog al vroeg een eerste echo doen. Met deze echo wordt het vruchtje bekeken, de baarmoeder en ook je eierstokken.

Het vruchtje wordt opgemeten. Daarbij kijkt de arts ook naar de datum van de punctie. Ook met IVF is een uitgerekende datum door een gynaecoloog nauwkeurig vast te stellen.

Wanneer ben ik uitgerekend zwangerschap?

Het is lastig als je geen regelmatige cyclus hebt. Of als je de pil slikte en door de pil heen zwanger bent geworden. Om dan de uitgerekende datum te berekenen.. best een moeilijke klus. Want je weet wel dat je 40 weken zwanger bent, al blijft je laatste menstruatie dan soms lastig te herleiden. 

Als je liever geen zwangerschapstest wilt doen met het aantal weken, kun je ook door een bloedonderzoek bij de dokter laten achterhalen of ( en hoe lang ) je zwanger bent. Vaak voelt een verloskundige of arts naarmate de zwangerschap vordert ook aan de buitenkant van je buik. Zo kan de arts schatten hoe lang je zwanger bent. En zelfs hoeveel je kindje weegt. 

In de zwangerschap krijg je meerdere echo’s. Deze kijken onder andere naar de groei van je baby. Zo kan het dat er met de 20 weken echo de uitgerekende datum nog wat aangepast wordt.

Dit gebeurt niet vaak, al hebben sommige kinderen een groeispurt of juist achterstand. Met een onregelmatige cyclus kan het dan zijn dat je soms wat minder lang zwanger bent of juist verder als in eerste instantie berekend werd.

April zwanger wanneer uitgerekend

Je komt er in april achter dat je zwanger bent. Wanneer ben je dan uitgerekend? Kijk hoe lang je over tijd bent, op het moment dat je erachter komt dat je zwanger bent. Stel dat je een week of twee weken lang je NOD had. Dit is de dag waarop je ongesteldheid niet kwam, terwijl dat zonder bevruchting wel zo was geweest.

Twee weken over je NOD heen? Dan ben je vermoedelijk tussen de 5 en 6 weken zwanger. Dat betekent dat je in april over 34 weken bevalt. Oftewel vermoedelijk in de maand januari valt je uitgerekende datum. 

Heb jij wel eens je uitgerekende datum zelf berekend? En zat je er dichtbij of juist verder vanaf?

Meer tips over zwangerschap

Wil jij graag meer tips over de zwangerschap of wanneer jouw kleine wonder geboren is? Lees dan nu deze onderstaande tips:

Op zoek naar handige producten voor jouw baby?

Ben jij op zoek naar handige producten voor als jouw kleine wondertje geboren is? Wij schrijven wekelijks handige reviews over producten die wij zelf en andere mama’s uit onze community hebben getest. 

Benieuwd? Bekijk dan nu onderstaande reviews en blogs over verschillende producten die handig kunnen zijn voor jouw kleine kindje:

Willemijn
Willemijnhttps://www.kleinewonder.nl/
Hi! Mijn naam is Willemijn, 38 jaar oud en oprichter van Kleine Wonder. Zelf heb ik 3 kinderen, Pim (9 jaar), Lisa (5 jaar) en Emma (2 jaar). Op deze blog deel ik je mijn ervaringen met producten en situaties die voor vele ouders herkenbaar zullen zijn. Vragen? Stel ze gerust!

Related Articles

Het juiste bedje voor elke leeftijd: wanneer stap je over?

Het kiezen van het juiste bedje voor je kind is een belangrijke beslissing. Elk kind groeit en ontwikkelt zich anders, en dus is de...

Vervelen je kinderen zich altijd tijdens een roadtrip? Met deze 4 tips los je dit probleem op!

Een roadtrip kan een fantastische manier zijn om als gezin tijd door te brengen, nieuwe plaatsen te ontdekken en herinneringen te creëren. Maar we...

De kracht van een knuffel: hoe het de band met mijn zus versterkt

IntroductionKnuffelen is een eenvoudige daad van fysiek contact die een diepgaand effect kan hebben op onze emoties en gezondheid. In dit artikel zullen...
- Advertisement -

Latest Articles

Het juiste bedje voor elke leeftijd: wanneer stap je over?

Het kiezen van het juiste bedje voor je kind is een belangrijke beslissing. Elk kind groeit en ontwikkelt zich anders, en dus is de...

Vervelen je kinderen zich altijd tijdens een roadtrip? Met deze 4 tips los je dit probleem op!

Een roadtrip kan een fantastische manier zijn om als gezin tijd door te brengen, nieuwe plaatsen te ontdekken en herinneringen te creëren. Maar we...

De kracht van een knuffel: hoe het de band met mijn zus versterkt

IntroductionKnuffelen is een eenvoudige daad van fysiek contact die een diepgaand effect kan hebben op onze emoties en gezondheid. In dit artikel zullen...

De ultieme gids voor het vinden van de juiste kindermaat

InleidingHet vinden van de juiste maat voor kinderkleding is van groot belang. Het zorgt niet alleen voor comfort en veiligheid, maar kan ook...

De voordelen van het dragen van een romper voor oudere kinderen

IntroductionRompers are one-piece garments that are a popular choice for babies and toddlers, but did you know that they are also a great...